На първа инстанция: Съдът във Варна реши да екстрадира руснака, подпалил паспорта си

5776
На първа инстанция: Съдът във Варна реши да екстрадира руснака, подпалил паспорта си
Снимка: Facebook

Варненският окръжен съд постанови, че руснакът Алексей Алчин, който подпали руския си паспорт на протест в морската столица на 26 февруари и се обяви срещу Владимир Путин, трябва да бъде екстрадиран от България по искане на Москва.

Два дни след началото на войната Алчин участва в антивоенен протест във Варна, където живее от близо 5 години. По време на протеста публично изгори руския си паспорт в знак на несъгласие с политиката на Кремъл.

Няколко месеца по-късно руснакът е уведомен от българските власти, че е обект на международно издирване и Москва е изпратила официално искане за екстрадицията му. Затова той беше задържан преди седмица, а в понеделник Окръжният съд във Варна разгледа искането на първа инстанция.
По време на съдебното заседание се проведе и протест срещу евентуалното екстрадиране на Алчин. В него се включиха неговата съпруга Олга Гюрова, негови приятели, както и граждани, обявили се срещу войната в Украйна.Варненският окръжен съд постанови, че руснакът Алексей Алчин, който подпали руския си паспорт на протест в морската столица на 26 февруари и се обяви срещу Владимир Путин, трябва да бъде екстрадиран от България по искане на Москва.

Магистратите днес (8 август) неглижираха твърденията на задочно обвинения в извършване на "данъчни измами" Алчин, че е преследван от руските власти заради политическите си възгледи и публичните си критики срещу военната инвазия на Путин в Украйна, започнала на 24 февруари.

Определението на магистратите обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в 7-дневен срок.

"За свободна Русия" подкрепи руснака, подпалил паспорта си: Не го екстрадирайте, Путин ще го репресира

"Искрено се надяваме компетентните органи на България да откажат екстрадирането на Алексей Алчин в Путиновата Русия. В настоящата ситуа...

В същото време пред съда се провеждаше мащабен протест в подкрепа на 46-годишния Алексей Алчин, организиран от съгражданите му. В него се включиха съпругата му Олга Гюрова и негови приятели, както и всеки, обявил се срещу войната в Украйна и политиката на Путин.

Два дни след началото на войната Алчин участваше в антивоенен протест във Варна, където живее от близо 5 години. По време на демонстрацията пред консулството на Русия той публично изгори паспорта си в знак на несъгласие с агресията на Кремъл.

След като правителството на Кирил Петков падна след вот на недоверие, в края на юли от Москва са изпратили искане до България за екстрадицията на Алчин в Русия. Предлогът, изглежда, е формален – „данъчни измами“. Такова обвинение Москва повдига на почти всички свои граждани, които иска да върне в страната и да ги затвори. Алчин разказваше, че присъдата му за данъчни измами е издадена в негово отсъствие и той е избягал от Русия, защото е бил предупреден, че бизнесът му ще бъде отнет. Даде пример с политическите присъди, издадени за уж икономически престъпления на Ходорковски и на Алексей Навални.

Той беше задържан преди седмица, а в понеделник Окръжният съд във Варна разгледа искането на първа инстанция. 

Магистратите разглеждат на първо място двете основни предпоставки за екстрадицията на чужд гражданин от България - той да е обвинен в издирващата го страна за деяние, което представлява престъпление и тук, както и обвинението му да предвижда не по-малко от една година затвор. По този повод Варненският окръжен съд отбелязва, че укриването на данъци в особено големи размери е престъпление и в България, а според руското законодателство се наказва със затвор до 6 години. Освен това давността на повдигнатото на Алчин обвинение все още не е изтекла и той не се ползва от имунитет, пише в мотивите, публикувани в сайта на съда.

Варненци на протест срещу екстрадицията на руснак, подпалил паспорта си и обявил се против Путин

Граждани на Варна организират протест в подкрепа на руския гражданин Алексей Алчин, който подпали руския си паспорт по време на демонст...

По повод тезата на руснака, че той е преследван заради политическите си убеждения и може да стане жертва на репресии, ако бъде върнат в родината си, съдът цитира уверение на заместник генералния прокурор на Русия Пьотр Городов, който отрича това да е вярно. “Руските власти уверяват, че на Алексей Алчин ще бъдат предоставени всички възможности за защита, в това число помощ от адвокати, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достойнството видове третиране или наказания”, приема Варненският окръжен съд.

От определението му става ясно още, че руската прокуратура е гарантирала, че Алчин ще бъде разследван само за укриване на данъци, каквото е настоящото му обвинение, и при осъждането му, ще му бъде позволено да напусне Русия, след като излежи наказанието си.

Припомняме, че организация "За свободна Русия", която беше учредена, за да се бори срещу режима на Путин, защити Алчин и призова магистратите да не го екстрадират, защото в Русия той ще бъде репресиран от режима.

Защитата на Алчин подчерта, че през юни той е поискал политическо убежище в България, след като е бил задържан от МВР заради поисканата от Москва екстрадиция. Според прокуратурата обаче подобно искане “може да бъде ценено единствено ако е подадено преди задържането на лицето във връзка с исканата екстрадиция”.

Съдът потвърди и постоянната мярка на руснака “задържане под стража”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com