X
 
 

Начело по риск от бедност сме в Евросъюза

1390 4
Начело по риск от бедност сме в Евросъюза
Снимка: iStock
Една трета от българите живеят в риск от бедност или социално изключване. Данните са на Евростат. С днешна дата те обобщават картината с година назад и показват, че страната ни е на първо място по риск от бедност в целия Европейски съюз. Разликата между нас и Чехия, където положението е най-благоприятно, е 20 пункта.

В същото време обаче, за последните 10 години България отбелязва най-голям напредък в борбата с бедността от всички държави в Европейския съюз – има ръст от 12 пункта. През 2008 година близо 45% от сънародниците или повече от 3 милиона души са били в риск. По данни на Националната статистика, 10 години по-късно, през 2018 година, под линията на бедност за страната ни от 351 лева, са били около милион и половина души. Плановете на кабинета за догодина са линията на бедност да стане 363 лева. Въпреки това, според прогнозните разчети под линията ще останат близо 1 700 000 души. Веднага след нас, по риск от бедност или социално изключване, се нареждат Румъния и Гърция.

Близо 40% от българите не могат да си позволят топлина в домовете си

Близо 40% от българите не могат да си позволят достатъчно топлина в домовете, а близо 50% не могат да си осигурят хлад през лятото. Тов...

„В България делът на хората и домакинствата, които са в риск от бедност и от социално изключване, намалява. Комбинираният индикатор в изследването отчита едновременно три неща – дохода на домакинствата, ниска трудова интензивност, т.е. хората, които работят изключително малко в рамките на една година, както и материалните лишения”. Това коментира Лъчезар Богданов - главен икономист в Института за пазарна икономика.

„В България е отчетлив голям проблем при т.нар. „материални лишения” – поддръжката на жилище, наем, сметки, включително и отопление”, каза още той, цитиран от Нова телевизия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Така е живота в Задунайская кагебейская губербия. Докато не се освободим от кагебейско иго...
 • ЕРОПЕЙСКИТЕ МАДУРИ НА ПУТЯ 2 ЕРОПЕЙСКИТЕ МАДУРИ НА ПУТЯ преди 1 месец Профил на трол?
  Московията претендира за световно лидерство,щото има неизчерпаеми природни богатства - по едно и също време, в началото на 60-те години, в Сургут #МоSSковия и Обединените арабски емирства откриват нефт и вижте как са се променили двете места от тогава ТУК : facebook.com/SANDYMUSTACHE/videos/2350655571817841/UzpfSTIzNzA5NTQzNjY0MjA4NTo5ODc3NDQwMDgyNDM4ODc/
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  57% от българите мислят, че падането на комунизма е довело до влошаване на икономиката. От всички европейски страни само в Украйна и Русия мнозинството мисли по същия начин Странно защо никой не желае да живее в Русия - даже руснаците = децата му да емигрират там или пък да се заселят в Куба, Венецуела,Северна Корея... Клиширано мислене, плод на пропаганда вече 70 години
  : 3 !
 • Постижението на ГРОБарите ! 1 Постижението на ГРОБарите ! преди 1 месец Профил на трол?
  Една трета от българите живеят в риск от бедност или социално изключване. Данните са на Евростат. Това се дължи на "мъдрото" ръководство на "Аз съм прост" - СИК Мафиота, водач на стадото ГЕРП !