Националисти недоволстват от Гешев заради Луковмарш

5089
Националисти недоволстват от Гешев заради Луковмарш
Снимка: БГНЕС

Български Национален съюз скочи срещу главния прокурор Иван Гешев, заради разпоредената от него проверка на дейността на БНС.

Според тях в съобщението на прокуратурата има твърдения с невярно съдържание, а целта е да се провали провеждането на Луков марш на 22 февруари.

Гешев разпореди проверка на организаторите на Луков марш

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на Софийска градска прокуратура да извърши незабавна проверка по реда на гражданско – съде...

Луковмарш не е забранен! С решение № 5173 от 25.07.2019 г. на Административен съд София-град, забраната на кмета на Столична община е отменена. И това решение е окончателно и не подлежи на обжалване! Това решение е много добре известно на Йорданка Фандъкова и би трябвало да е известно и на Иван Гешев. Защото обаче точно в този момент той разпорежда тази проверка?, се казва в позиция на БНС.

В текста на БНС се казва още:

Факелното шествие в памет на ген. Христо Луков е трън в очите на пъстра скупщина от НПО-та, фондации, етнически организации, партии, държавни институции, антифашистки лумпени и чужди посолства. Те опитват какво ли не, за да попречат на провеждането на марша - медиен натиск и лъжи, сплашвания и забрани. Но досега нищо не е спряло българските националисти да почетат паметта на един достоен български офицер, успешен държавник и пламенен патриот. Явно тази година прокуратурата ще е инструментът, с който горепосочените ще опитат да постигнат целта си.

Още нещо, написано в прессъобщението, буди недоумение. Твърди се, че прокурорската проверка трябва да “установи дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии.” Не е тайна за никой, че от своето създаване през 2001 година Български Национален Съюз е неправителствена организация и никога не е бил партия. Съответно не е регистриран по този закон, а по закона за неправителствените организации с нестопанска цел. Излиза, че прокуратурата, образно казано, ще трябва да установи дали свинското месо отговаря на Българския държавен стандарт за мармалад.

Организаторите на "Луковмарш" се виждат като репресирани от Пеевски дисиденти

Уникално или не, но Българският национален съюз (БНС), за който се разбра, че събира в България на 21 април някои от най-знаковите орга...

Ние разглеждаме тази напълно изненадваща проверка като част от една масирана атака срещу Български Национален Съюз и въобще срещу националните сили в България. Тази атака започна с делото срещу водача на БНС Звездомир Андронов, чието първо заседание беше само преди 2 дни. А прокурорската проверка е следваща крачка от тази кампания. Че двете са свързани и преследват обща цел е без съмнение. Също времето, в която се случват (точно един месец преди Луковмарш), не оставя съмнение, че става въпрос за координирано мероприятие срещу най-голямото събитие на националистите в България през годината.

Независимо от всички опити за сплашване обаче, ние няма да се откажем от нашето законно право да почетем паметта на ген. Луков. Ще го направим както винаги напълно мирно и дисциплинирано, спазвайки всички законови разпоредби. Ако обаче бъде направен опит с репресивни мерки да ни бъде отнето това право, то това би означавало освен грубо нарушаване на Българската Конституция, и гавра с паметта на един български герой. И съответно ще бъде последвано от легалната съпротива на всеки родолюбив българин, който не може да приеме, че 30 години след номиналното падане на комунистическата диктатура, чрез забрани се определя коя историческа личност може да бъде почитана и коя не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com