Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

2319
Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха
Снимка: БАЗП

България е на първо място в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, които причиняват смъртта на 15 000 българи годишно. Това заяви адв. Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), по време на семинар в БЧК, организиран от институцията съвместно с Български лекарски съюз. Той си сложи предпазна маска по време на събитието и призова всички в залата да го направят. „Надявам се в скоро време българите да свикнат да носят такива маски по улиците с цел да предпазват себе си и децата си. И най-вече да бъдат пуснати в аптечната мрежа“, посочи Таушанов.

Основавайки се на приоритета в програмата за управление на правителството (2017-2021) за подобряване чистотата на атмосферния въздух, считаме, че следва ясно да се изясни какво се променя всяка година и как се допринася за намаляване на смъртността на българските пациенти, каза той. Според него с активното сътрудничество между институциите и неправителствените организации може да се постигнат реални резултати за подобряване качеството на въздуха в страната.

Над 90% от уредите за отопление с дърва и въглища в България са силно замърсяващи

Въпреки че проблемът с мръсния въздух става все по-популярен, все още малко хора разбират връзката между замърсяването и използването н...

За целта по време на срещата се състави меморандум за сътрудничество и партньорство между държавата и неправителствените организации. В него се посочва, че страните декларират стремежа си да обединят своите усилия за осъществяване на сътрудничеството и партньорство в борбата за намаляване ФПЧ10 и особено ФПЧ2.5 за благоприятен атмосферен въздух и намаляване временното и системно увреждане на българските пациенти. Заедно ще се работи за информиране на обществото и институциите за проблемите свързани със състоянието и последиците за здравето и живота на гражданите. Също така декларират готовността си всеки със своите възможности, форми и средства на действие да допринесе в общите усилия по достигане на нормите за ФПЧ на Европейската комисия, Европейския парламент и Световната здравна организация.

На събитието присъстваха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, представители на БЛС, БЧК, проф. Иво Петров, Национален консултант по инвазивна кардиология; Д-р Александър Симидчиев, пулмолог; Доц.д-р Михаил Околийски, представител на СЗО у нас; Д-р Петър Чипев, пулмолог, Д-р Жейна Чернева, кардиолог, Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com