Над 180 хил. са заетите книги за първите 5 месеца от годината в Столична библиотека

2041
Над 180 хил. са заетите книги за първите 5 месеца от годината в Столична библиотека
Снимка: БГНЕС

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Какво е значението на 24 май за българския дух? Нараства ли броят на читателите в Столична библиотека, как ще бъде отбелязан празникът и какви са проблемите пред библиотечните специалисти Actualno.com разговаря с ръководителя на отдел "Краезнание и книжовно наследство" към Столична библиотека Ана Анастасова. 

"Вазов го е казал по-добре от мен: "24 май е един Великден на духа и на просветата". Действително поне според мен 24 май е истинският ни национален празник, защото той ни отличава от всички народи. Знаем имената на нашите просветители и че ако не е била България много голяма част от света, е нямало да има писменост", каза Анастасова. Тя коментира и дали се е наложило в обществото новото име на 24 май Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. "За обикновения човек 24 май ще си остане Денят на светите братя кирил и Методий, денят на азбуката за малките. Такова дълго наименование мисля, че никой няма да употреби в разговорната реч", коментира още Анастасова. 

Стана ясно, че Столична библиотека ще отбележи по традиция 24 май, като празничната програма е започнала още на 21 май в Детския център съботното арт ателие.

"На 23 май открихме нашата документална изложба "Просветителите", в която сме направили постери, на които разказваме основните моменти от живота не само на братята Кирил и Методий, а и на техните ученици, както постери с иконографски изображения от албумите от отдел "Изкуство" и някои малко познати  книги и изследвания върху делото на братята Кирил и Методий, на Климент Охридски и Константин Преславски. На самия ден участваме като партньори в един проект "Звукът на българската литература". Тук на пл. "Славейков" пред библиотеката ще има няколко четения. Пред Детския отдел Катя Антонова ще чете от своята книга „Феята от захарницата“ за най-малките. В 15.00 ч. Катя Зографова пред паметника на Славейкови ще разказва интересни истории за  писатели, случили се на пл. "Славейков". От 17 ч. при буквите, които са изложени също на площада, ще има среща с Мария Касимова-Moaсе и Рене Карабаш. Между 10.00 и 13.00 ч. библиотеката участва в празненствата в район "Овча купел". Там открихме поредния си най-нов филилал на библиотеката. В парка ще бъде нашият "Библиобус", където хората могат да получат безплатни читателски карти, а децата - книжки", обясни Анастасова. 

Над 180 хил. са заетите книги за първите 5 месеца от годината в Столична библиотека. За сравнение за цялата 2021 г. те са над 400 хил.

"Читателите наброяват над 70 хил. Увеличават се за наша радост", каза Анастасова. Тя отдаде част от увеличението на факта, че последните 5 години Столична библиотека е открила още два филиала в "Студентски град" и "Овча купел". Според нея ръста на читатели се дължи и на други неща. "Другият радостен факт е, че все повече млади хора се записват. Политиката на библиотеката е ориентирана към младите и към децата. Традиционно се занимаваме с представяне на книги, с раздаване, с популяризиране на българската и чуждата литература, провеждаме и редица мероприятия в библиотеката, с която да привлечем нови читатели. Правим уроци, които изнасяме в библиотеката. Гостуваме на учебни заведения с наши изложби. Най-вече стремим се да направим средата любопитна и интересна за младите с дигиталния си център, с тийнлабораторията, която Американското посолство ни помогна да открием, с курсове, които се провеждат по езици не само за млади, а за ограмотяване на по-възрастните хора с компютърни знания. Представяме нашите книги на дигиталните си платформи така, че хората да могат да ги ползват от вкъщи", коментира Анастасова. 

Празникът е повод и за равносметка. По този повод Анастасова коментира и какви са проблемите днес пред библиотечните специалисти. "Библиотеката по принцип е една традиционна и малко бавна институция. Точно това е нашата основна задача и нашият проблем, т.е. не да се движим след търсенията и изискванията на читателите, а да ги изпреварваме. Да усвояваме нови технологии и да ги въвеждаме. Да изграждаме нови информационни  достоверни ресурси", каза тя.  Анастасова отчете и поддържането на темпото и дейността на библиотеката да се разпростира на по-широка територия. 

"Повече книги, повече разум, повече стремеж към литературата и към информацията. Да бъдат будни и да търсят повече знание", пожела от своя страна библиотечният специалист по повод празника. 

Кои са най-продаваните книги на всички времена? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com