Над 600 човека в 32 фургона и 59 палатки в Перник

11548
Над 600 човека в 32 фургона и 59 палатки в Перник

3971 е броят на постъпилите молби в oбщина Перник от граждани за нанесени щети. Временно над 600 човека са настанени в 32 фургона и 59 палатки.

Днес се очаква да бъдат доставени нови 30 фургона, които да бъдат използвани за временно настаняване. 16 частни къщи в селата Мещица, Дивотино и Богданов дол са в тежко състояние и подлежат на разрушаване. 10 399 759 лв. e размерът на щетите, които земетресението нанесе на общинския сграден фонд. Две детски градини ще бъдат разрушени и на тяхно място ще бъдат построени нови.

Сградата на Синдикалния дом, която пострада при един от вторичните трусове на 29 май, вече се ремонтира, след като стана ясно, че на петия етаж колона е поддала и създава опасност.

Ремонт се прави и на 72 общински сгради, предимно училища, детски градини, кметства и социални домове. В голяма част от тях ремонтните работи приключват, като остава само боядисването на стените. Направен е оглед на храма "Св. Иван Рилски".

Кметът на Перник Росица Янакиева поиска от финансовото министерство част от изравнителната субсидия да бъде преведена по-рано, за да може Община Перник да се разплати със строителните фирми, които извършват ремонтите. От днес до 8 юни включително всички училища, детски градини, детски ясли и обслужващи звена от системата на просветата на територията на Община Перник са затворени, заради създалата се психологическа обстановка в града.

Близо 4000 лв. са постъпилите средства в дарителската сметка на общината. Община Перник апелира към сънародниците ни и към фирмите в региона и страната да помогнат, според възможностите си, за възстановяването на разрушенията, за да може областният град да възстанови нормалния ритъм на живот и хората да преодолеят страха от преживяното.

Дарителска сметка на Община Перник:

Централна Кооперативна банка АД

BIC : CECBBGSF

IBAN: BG49CECB97908460879300

Код за вид плащане: 445100

Днес от 17 часа пред храма "Св. Иван Рилски" в Перник ще бъде отслужена вечерна литургия и ще бъде направен курбан за здраве на децата на Перник, в навечерието на детския празник 1 юни.

Редактор: Георги Иванов

Всички с ГЕРБ

ГЕРБ получиха пълната подкрепа на парламентарните групи за неотложния ремонт на мостове и виадукти. 124 гласуваха "за" декларацията,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com