Най-важното за деня, 1 декември 2022 г.

3315
Най-важното за деня, 1 декември 2022 г.
Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 декември.

ОКОНЧАТЕЛНО: ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА СЕ ВЪРНА

Парламентът прие спорните промени за връщане на хартиената бюлетина. Те бяха заложени в Изборния кодекс и бяха гласувани на второ четене от пленарната зала. "За" въвеждането на смесен вот с хартия и с машини гласуваха 124 народни представители" , "против" - 96 и без "въздържали се". Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП. 

ПП И ДБ: ХАРТИЕНАТА КОАЛИЦИЯ ДНЕС ВРЪЩА ЧУВАЛИТЕ С КЕШ ОТ МАГИСТРАЛИ И ЧУВАЛИТЕ С БЮЛЕТИНИ

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" призоваха за нов протест, след като ГЕРБ, ДПС и БСП решиха Народното събрание да работи до късно днес, за да се приемат спорните промени в Изборния кодекс. Връщането на хартиената бюлетина е на дневен ред в пленарна зала, докато важни заседания на комисиите бяха отменени.

ДЕПУТАТИТЕ ЗАМЕНИХА "ТЪМНАТА СТАИЧКА" С ПАРАВАН ЗА ГЛАСУВАНЕ

Народното събрание най-после стигна до гласуване на текстове от Изборния кодекс на второ четене. Депутатите приеха кабините за гласуване се заменят с паравани. Става въпрос за така наречените „тъмни стаички“ по време на изборите.

ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОМЕНИТЕ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС (ВИДЕО И СНИМКИ)

Трети протест срещу промените в Изборния кодекс, които връщат гласуването с хартиени бюлетини, се провежда пред Народното събрание. Той бе свикан от “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, след като по-рано днес с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше удължено пленарното заседание и то трябва да продължи до приемане на поправката.

САБРУТЕВ ОБВИНИ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ЧЕ С ЛИПСАТА НА БЮДЖЕТ ЗА ДОГОДИНА ОБРИЧА НАСЕЛЕНИЕТО НА БЕДНОСТ

Безхаберието на служебния кабинет на президента Румен Радев и отказът му да внесе бюджет за следващата година означава обедняване на половината от населението. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев в ефира на Нова телевизия.

ПЛАМЕН ИВАНОВ: ДЪРЖАВАТА НЕ ПЛАЩА, А ИСКА БИЗНЕСЪТ ДА УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАТИ (ВИДЕО)

Свръхпечалбите на енергийните дружества да се облагат с 33%, реши на второ четене бюджетната комисия. Това е временна мярка, въвежда се заради европейска директива, насочена към подпомагане на най-уязвимите групи, засегнати от високите цени на горивата. Как ще се отрази това на малкия и среден бизнес? Наш гост в "Студио Actualno" по тази тема е д-р Пламен Иванов, финансист с поглед върху малкия и среден бизнес. С него обсъждаме и темата за минималната работна заплата.

ВЪЗПОЛЗВА ЛИ СЕ АГЕНЦИЯ ПИК ОТ СТРАХ ЗА ЯДРЕНА АВАРИЯ В АЕЦ КОЗЛОДУЙ? (СНИМКА)

"Извънредно и само в ПИК: Сигнал за радиация в АЕЦ "Козлодуй". Спират Шести блок?" - с това заглавие излезе преди по-малко от час от пускането на статията, която четете в момента, познатият на немалко хора информационен източник, за който според автора на настоящия материал е трудно да се използва определението "медия".

ЗАДАВА ЛИ СЕ ТРОЙНА ЕПИДЕМИЯ ОТ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ? ГОВОРИ ПРОФ. АЛЕКСАНДРОВА (ВИДЕО)

Задава ли се тройна епидемия от Covid-19, грип и бронхиолит? Тревожна информация от Испания, най-вече за развитието на заболеваемостта от бронхиолит, която е скочила пет пъти само за последния месец. Педиатричните отделения са натоварени, защото са засегнати масово деца до 4 години. В Студио Actualno е проф. Радостина Александрова, вуросолог от БАН.

КОЛКО СА ЗАГУБИТЕ НА УКРАИНСКАТА АРМИЯ - СЪВЕТНИК НА ЗЕЛЕНСКИ ВНЕСЕ ЯСНОТА

Военните жертви на Украйна във войната с Русия са между 10 000 и 20 000 души. Това заяви Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски. Той го каза в предаването "Фейгин LIVE", където гостува на практика всеки ден от седмицата.

НАТИСКЪТ ВЪРХУ БАЙДЪН ДА СЕ СЛЕДЯТ И КОНТРОЛИРАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ОРЪЖИЯ В УКРАЙНА РАСТЕ

 

Окуражени от скромната си победа в междинните избори, републиканците, които спечелиха слабо мнозинство само в Камарата на представителите на новия Конгрес, предупреждават администрацията на Байдън, че ще упражняват много по-строг надзор върху огромната военна помощ, изпратена на Украйна, пише The Washington Post.

СЕКРЕТНИТЕ БУНКЕРИ НА ПУТИН: ОТ ЦЕНТЪРА НА МОСКВА ДО ЗАСЕКРЕТЕНО СЕЛЦЕ В УРАЛ

 

Руският президент Владимир Путин има истинска мрежа от тайни бункери, простиращи се от центъра на Москва до Урал, но и в момента работата по подземните му убежища в Русия не спира. Това разкрива разследване на "Собеседник", за което повече разказа неговият главен редактор Олег Ролдугин и в интервю за телевизионния канал "Дождь".

АНАЛИЗ: ГНЕВЪТ КЪМ ПУТИН НЕ ОТГОВАРЯ КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА ПОЛИТИКА СПРЯМО ВОЙНАТА В УКРАЙНА

 

Тъй като всяка война е с много неизвестни и достоверната информация обикновено е оскъдна, никой не знае как ще се развие военният конфликт в Украйна. Точно както никой не може да бъде напълно сигурен кой е най-добрият начин на действие. Всички имаме своите теории, предположения, вярвания и надежди, но никоя кристална топка в разгара на военните действия не може да бъде 100% надеждна. Така започва пространен анализ във Foreign Policy.

КООРДИНИРАНА АТАКА: И ИСПАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ПОЛУЧИЛ ПЛИК С ВЗРИВНО УСТРОЙСТВО

Испанските сили за сигурност откриха поредно предполагаемо взривно устройство, скрито в плик и изпратено до официална институция, само в рамките на два дни. В същото време премиерът Педро Санчес призна, че е получил подобно писмо преди седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com