Най-важното за деня, 2 декември 2022 г.

4028
Най-важното за деня, 2 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 декември.

ОКОНЧАТЕЛНО: МАШИНИТЕ ЩЕ ЗАПИСВАТ ВОТА НА ФЛАШКА, НО ЩЕ СЕ БРОЯТ САМО ХАРТИЕНИТЕ РАЗПИСКИ И БЮЛЕТИНИТЕ

Въпреки че по-рано депутатите се съгласиха, че на флашките ще се записва вотът от машинното гласуване, в крайна сметка трите партии (ГЕРБ, ДПС и БСП) решиха, че резултатът ще се отчита само от броенето на разписките от машините и бюлетините. Така протоколът от машинното гласуване няма да играе никаква роля.

ВЪРНАХА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА И РАДЕВ КАЗА КОГА ДАВА МАНДАТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО НА ГЕРБ

Точно два месеца след предсрочните парламентарни избори президентът Румен Радев обяви, че стартира процедурата по връчване на проучвателните мандати за съставяне на правителство. Първата папка ще отиде в ГЕРБ-СДС, а при нереализирането й мандат ще бъде връчен на "Продължаваме промяната".

НИКОЛА МИНЧЕВ: НЕ НИ СЕ СБЪДНА ЖЕЛАНИЕТО, НЯМА ДА ПРЕДЛОЖИМ КАБИНЕТ

Голямото завръщане на хартията се случи. Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" и заместник-председател на Народното събрание Никола Минчев пред bTV за промените в Изборния кодекс на второ гласуване. 

ГЛАС ОТ БСП: КОНСПИРАЦИЯ Е, ЧЕ МАШИНИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ЛОШИТЕ НИ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТИ (ВИДЕО)

В никакъв случай не смятам, че проблемът е само в машинното гласуване. Лично не вярвам в такива конспиративни теории, че машините влияят на резултата. Давам пример - там, където имаме добре работещи организации и кметове резултатите са добри. На миналите избори в община Дряново БСП беше първа политическа сила с 27% резултат. Това каза в Студио Actualno, настоящ кметът на Дряново Трифон Панчев, който е бивш член на Изпълнителното бюро на БСП.

ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ ПЪТУВАТ ВСЕКИ ДЕН, ЗА ДА РАБОТЯТ

Близо половин милион българи пътуват всеки ден до населено място, в което работят. По-конкретно - 494 719 души или 20,7 на сто. Заетите, които пътуват извън страната, са 13 086 или 0,5 на сто. Това показват данни от "Преброяване 2021" за всекидневната трудова миграция, разпространени от Националния статистически институт.

РЕШЕНО: НИДЕРЛАНДИЯ НИ СПИРА ЗА ШЕНГЕН, ПОДКРЕПЯ РУМЪНИЯ И ХЪРВАТИЯ

Нидерландия ще подкрепи Румъния и Хърватия за присъединяването им към Шенгенската зона, но ще каже “не” на България. Това реши в петък на заседание правителството на страната. Решението ще бъде обявено на срещата следващата седмица в Брюксел, предаде БТВ.

ВЪНШНИЯТ НИ МИНИСТЪР КЪМ НИДЕРЛАНДИЯ: АКО НИ ОТКАЖЕТЕ ЗА ШЕНГЕН, ПРОРУСКИТЕ НАСТРОЕНИЯ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ

„Ако отново ни откажете, проруската партия в България ще удвои депутатските си места. Тази партия ще каже: „Не ни искат, защото сме различни“. Проруските настроения само ще се увеличат“. Това е заявил външният ни министър Николай Милков пред нидерландския си колега Вопке Хьокстра, според материал в местния вестник „De Telegraaf“ от 1 декември.

ЛЕВЪТ БЕШЕ САМОСТОЯТЕЛЕН, НО ДОЙДЕ ВИДЕНОВАТА ЗИМА: ЗА ПРЕДИМСТВАТА НА ЕВРОТО ГОВОРИ ЕВГЕНИЙ КЪНЕВ (ВИДЕО)

"Какво е в момента България? Вече сме влезли в ЕС, влезли сме в чакалнята на еврозоната, влезли сме в един дом - вместо да отидете на трапезата, където ви канят да хапнете, отивате в килера и казвате: "Не, аз не искам да съм при вас, аз съм в килера, обаче ми давайте отвреме-навреме нещо да хапна, каквото остане от трапезата". С този образен пример Евгений Кънев онагледи защо за България приемането на еврото ще е нещо хубаво и е с доста повече предимства, отколкото недостатъци.

ШЕФЪТ НА КЕВР ПОСОЧИ КАК СЕ НАМАЛЯВАТ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК С НАД 30%

Темата за мерките, които трябва да се предприемат за енергийно бедните потребители е много важна, защото в основата на българската държава стои Конституцията. На това обърна внимание председателят на КЕВР Иван Иванов.

ДЕМЕРДЖИЕВ ПОТВЪРДИ ЗА СИГНАЛ, ЧЕ БАЛКАНСКИ ПОТОК Е ЧАСТ ОТ ПЛАН НА ПУТИН СРЕЩУ УКРАЙНА

Вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди за сигнал, че Балкански поток е част от план на Путин срещу Украйна по време на блиц-контрола в парламента.

"СПИСЪКЪТ Е ДЪЛЪГ И СЕРИОЗЕН": ЯСНО Е ВЕЧЕ ВЪОРЪЖЕНИЕТО, КОЕТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕДОСТАВИ НА УКРАЙНА

Вече е готов списъкът с въоръжение, което България трябва да предостави на Украйна, научи БНР от отлично информиран източник. Парламентът даде едномесечен срок на отбранителното министерство да изготви списъка.

ПЕТ ГОДИНИ ЗАТВОР И ГЛОБА ЗА НАРУШАВАНЕ НА САНКЦИИТЕ НА ЕС ПРЕДЛАГА ЕК

Поне 5 години затвор и глоба най-малко 5 на сто от общия оборот в световен мащаб на правното лице или компанията - това предвижда предложението на Европейската комисия за наказание на нарушителите на санкциите на ЕС, предава БНР. 

САЩ ГОТВЯТ КОРЕННА ПРОМЯНА В ПОМОЩ НА УКРАЙНА, А ЛУКАШЕНКО ГЛЕДА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА

САЩ обмислят и се готвят да променят коренно военната си подкрепа за Украйна. Става дума за това големи групи украински войници да бъдат тренирани по американски модел в изкуството на войната, предаде CNN.

МАКРОН ОТИВА ПРИ БАЙДЪН, ЗА ДА ТЪРСИ УВАЖЕНИЕ ОТ ПОЛЗА ЗА ФРАНЦИЯ И ЕС

Трансатлантическите връзки започват да се влошават, тъй като френският президент Еманюел Макрон и други европейски лидери са недоволни от новите политики на Съединените щати. Според тях това изостря икономическите проблеми, породени от украинския конфликт и свързаната с него енергийна криза, пише The Wall Street Journal.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com