Най-важното за деня, 2 февруари 2023 г.

8101
Най-важното за деня, 2 февруари 2023 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 февруари.

ПОСЛАНИЯ НА ИЗПРОВОДЯК НА 48-ОТО НС: ПРИЗИВИ ЗА ДИАЛОГ И ТРЕВОГА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА (ОБЗОР)

Удари последният звънец на 48-ото Народно събрание. Това се случи  няколко месеца след старта му през октомври. Причината за краткия му живот е липсата на мнозинство, което да излъчи правителство. Последното заседание на този парламент закри председателят Вежди Рашидов, който беше подготвил свитък с нестандартна обща снимка за депутатите. 

КАКВО СВЪРШИХА ДЕПУТАТИТЕ ОТ 48-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ?

Днес беше последното заседание на 48-ото Народно събрание, което още в първите си дни показа, че ще е насочено предимно към следващите избори.

ОФИЦИАЛНО Е УТВЪРДЕНО НОВОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО, С ЕДНА ПРОМЯНА

Президентът Румен Радев подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на служебно правителство. Държавният глава насрочва и парламентарни избори за 2 април 2023 г., съобщи правителствената пресслужба. 

ЗАЩО БСП И КОСТАДИНОВ НЕ ПОЧЕТОХА ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА? (ВИДЕО)

Народният съд е може би най- голямото престъпление срещу бългрския елит, интелектуален, политически и военен. Вчера (1 февруари) Народното събрание почете с минута мълчание паметта на жертвите на комунистическия режим. За поредна година липсваха депутати от БСП в зала, за да отдадат почит. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също напусна залата за разлика от свои съпартийци. В Студио Actualno е проф. Вили Лилков - български политик и учен, автор и съавтор на редица книги по темата: "Бивши хора", "Погубената България", "Доблест и наказание", "Стопанските абсурди на българския комунизъм".

НАД 800 000 БЪЛГАРИ НЯМАТ ДОСТЪП ДО ЛИЧЕН ЛЕКАР

 

25% от леглата в болниците у нас са излишни, като в 7 области има концентрация на болнични легла за разлика от останалите, където те са доста по-малко. На този фон се откроява недостигът на лични лекари, от който страдат доста области у нас, а 9 града и над 3800 села, в които живеят над 800 000 души или 12% от населението на страната, въобще нямат достъп до първична медицинска помощ. Тези и други дисбаланси показва Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги в България, приета наскоро от служебното правителство, пише в. "Сега".

ВЪЗМОЖНО Е ДА СЕ ОТЛОЖИ ПРИЕМАНЕТО НИ В ЕВРОЗОНАТА: ВЛАДИМИР СИРКАРОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Приемането ни в Еврозоната е възможно да се отложи. Това прогнозира в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ Владимир Сиркаров, икономист и финансов журналист: „Към момента ситуацията в България е сложна, защото се намираме в политическа криза. Това влияе пряко върху процесите, свързани с еврозоната, защото към момента България не изпълнява два критерия. Единият е инфлацията, а другият – синхронизирането на правната рамка с Европейския съюз и еврозоната.“

ЕК ВРЪЩА МОНИТОРИНГА НАД БЪЛГАРИЯ С НОВ ДОКЛАД ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА

България ще бъде обект на нов доклад, чрез който Европейската комисия ще сумира свършеното от страната ни в борбата срещу корупцията от 2019 г. насам. Тогава Механизмът за сътрудничество и проверка беше спрян, но не и формално прекратен. Сега именно той се оказа препъникамък по пътя на България към Шенген и заради липсата на доклади по механизма Нидерландия ни каза „не“.

НОВО ПРОУЧВАНЕ ПОКАЗА СРИВ НА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ

България е класирана на 57-о място според Индекса на демокрацията за 2022 г., става ясно от публикувания доклад на Economist Intelligence Unit (EIU). Това представлява спад с 4 места спрямо предходната година и поставя страната в групата на държавите с опорочена демокрация.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ПРИГОЖИН СЕ ХВАЛИ С ПРЕВЗЕТИ СЕЛА С ЕДНОЦИФРЕН БРОЙ ЖИТЕЛИ (ВИДЕО)

 

Лошото състояние като цяло на руската военна техника ще принуди руското военно командване да разчита на тактика, основана на числено превъзходство в пехота, за да овладява нови украински територии. Това заяви представителят на украинското разузнаване Андрий Юсов. Полковник Серхий Храбский добави, че руснаците нямат достатъчно сили за офанзива по цялата фронтова линия от 1500 километра в Украйна и затова ще се съсредоточат в Луганска и Донецка област. В обобщение, украинският министър на отбраната Олексий Резников предупреди, че може на 24 февруари, 1 година откакто започна войната, да започне нова голяма руска атака в Украйна, с 500 000 новомобилизирани. По оценка на украинското разузнаване, в момента в Украйна се бият около 326 000 руснаци.

"НАУЧНА ФАНТАСТИКА": ЕКСПЕРТИ КОМЕНТИРАТ ИДЕЯТА НА РУСИЯ ДА ПОБЕДИ С РОБОТ ЗАПАДНИТЕ ТАНКОВЕ (ВИДЕО)

Предварително обявеното бойно кръщение на руските противотанкови роботи Marker започва да тревожи Украйна, а и западните производители на танкове, според френския Figaro. Основната задача на бойния робот Marker засега е само разузнавателна, като идентифицира вражеските танков.

РАЗСЕКРЕТЕНО ОТ САЩ: УКРАЙНА НЕ МОЖЕ ДА СИ ВЪРНЕ КРИМ СКОРО

 

Малко вероятно е украинските сили да успеят да отвоюват Крим от руските войски в близко бъдеще. Това заявяват четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната на САЩ пред депутати от Комисията по въоръжените сили на долната камара. Съобщението е било направено по време на секретен брифинг, пише Politico.

АНАЛИЗ: ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА ЗА ЕКОЛОГИЧНАТА ИКОНОМИКА

Идеята за планирана икономика се радва на едно ново възраждане, твърди изданието The National Interest. Привържениците на опазването на климата и антикапиталистите настояват капитализмът да бъде премахнат и заменен с планова икономика. В противен случай, твърдят те, човечеството няма шанс да оцелее.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com