Най-важното за деня, 2 юни 2023 г.

3519
Най-важното за деня, 2 юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 юни.

ПП-ДБ И ГЕРБ ПРЕДСТАВИХА КАБИНЕТА, ИМАТ МНОЗИНСТВО ЗА КОНСТИТУЦИОННА РЕФОРМА (ВИДЕО)

Николай Денков и Мария Габриел обявиха окончателно състава на редовно правителство с втория мандат на ПП-ДБ. "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС обявиха още, че са постигнали мнозинство от 160 депутати за конституционна реформа.

ДПС НЯМА ДА ПРЕЧИ НА ПП-ДБ И ГЕРБ ДА СФОРМИРАТ КАБИНЕТ (ВИДЕО)

"Ние няма да пречим да си съставят кабинет", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента във връзка с реализацията на правителство с втория мандат.

ГЕШЕВ ВНЕСЕ ИСКАНЕ ЗА СВАЛЯНЕ НА ИМУНИТЕТА НА БОЙКО БОРИСОВ

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, който в момента е народен представител. Това се разбира от кратко съобщение на Софийската градска прокуратура.

КРУМ ЗАРКОВ: НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНО Е ГЕШЕВ ДА БЪДЕ СВАЛЕН СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА, ТОВА ЗАВИСИ ОТ ВСС

"Готови сме да отстъпим мястото на редовното правителство, дори много се забави. Трудна коалиция, която се очакваше, има два начина да се легитимира - с обща цел, който е правилен, поемайки отговорността или с очертаване на имагинерен враг". Това заяви в "Панорама" по БНТ Крум Зарков, служебен министър на правосъдието.

НЕЛИ КУЦКОВА ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГЕШЕВ: СПОСОБНИ ЛИ СМЕ ДА УНИЩОЖИМ ВСИЧКИ ГЛАВИ НА ХИДРАТА?

Надявам се, че като се освободи Иван Гешев от поста му на главен прокурор, да няма повторение на същата история. С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем. Това каза съдия Нели Куцкова в ефира на Нова телевизия.

"САРАФОВ МНОГО ПЪТИ БЕ ПРОВОДНИК НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПЕТЬО ЕВРОТО": СНЕЖАНКА ОТ "ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА" (ВИДЕО)

Зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов е бил ключова част от паралелната дейност в ресторант "Осемте джуджета", където бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров (Петьо Еврото) е създал мрежа от магистрати и полицаи, извършващи определени действия в системата срещу пари.

ПРОБИВ Е, ЧЕ СЪДЪТ В НЯКОИ СЛУЧАИ ЩЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА ПРОКУРАТУРАТА: ПЕТЪР СЛАВОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Парламентът прие поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, според които в някои случаи отказът на прокуратурата да образува наказателно производство може да се обжалва. Приет е също така и механизмът за контрол върху главния прокурор. Колко голяма е тази крачка към осъществявяне на правосъдната реформа у нас, в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова” обсъждаме с адвокат Петър Славов. Той е от инициативата „Правосъдие за всеки“ и напомняме, че като депутат от Реформаторския блок в 43 НС през 2015 г., беше вносител на текстовете за контрол на съда върху работата на прокуратурата.

ПО ИДЕЯ НА "ВЪЗРАЖДАНЕ": ДЕПУТАТИТЕ ОТДЕЛИХА СЛЕДСТВИЕТО ОТ ПРОКУРАТУРАТА

Депутатите приеха Националната следствена служба (НСлС) да се отдели от прокуратурата. Предложението бе направено изненадващо от парламентарната група на "Възраждане" между първо и второ четене в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с вносител Министерски съвет.

БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ ОБВИНИХА КОСТАДИН КОСТАДИНОВ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО 

Българи от Бесарабия, които са ръководители на органи на местното самоуправление в Украйна, изпратиха остро отворено писмо до Народното събрание, което е адресирано пряко към лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Декларацията е подписана от кметове на 16 селища или техните заместници.

„ОТГОВОРИТЕ“: С ПЕТЪР СЛАВОВ, НИКОЛАЙ РАДУЛОВ И СВЕТЛАНА БОЖИЛОВА (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова”: Имаме ли реална правосъдна реформа? Какво приеха депутатите от 49 НС? В студиото адвокат Петър Славов от от инициативата „Правосъдие за всеки“, член на Висшия адвокатски съвет и народен представител от Реформаторския блок в 43-о НС. През 2015 г. именно той беше вносител на приетите сега текстове.

ДЕМЕРДЖИЕВ: 50% ОТ РЕГИСТРАЦИИТЕ НА УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ ПО ХОТЕЛИТЕ СА ДУБЛИРАНИ

Проверка на МВР е установила редица дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите. Това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на днешния парламентарен блицконтрол. Той отговори на въпрос на депутата от "Възраждане" Ангел Георгиев.

УДАРИ В КИЕВ И КУРСК, РАЗЛИЧНИ ТВЪРДЕНИЯ ЗА НОВАТА АТАКА СРЕЩУ БЕЛГОРОД (ВИДЕО)

 

Поредна серия от взаимни удари си нанесоха Русия и Украйна във войната, подпалена от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин.

ЗАЩО ТУРСКИТЕ ДРОНОВЕ "БАЙРАКТАР" ИЗЧЕЗНАХА ОТ НЕБЕТО НАД УКРАЙНА? (ВИДЕО)

 

Русия е свалила почти всеки дрон Bayraktar, който притежава Киев, пише изданието Business Insider. Въпреки че в началото на конфликта тези дронове бяха наречени "спасителите на Украйна", те се оказаха лесна мишена за съвременната руска система за радиоелектронна борба.

МОЛБИТЕ НА ЗЕЛЕНСКИ В МОЛДОВА РАЗКРИХА РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ЕВРОПА

 

Европейските лидери демонстрираха мощна подкрепа за Украйна по време на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Над 40 от тях заявиха своята солидарност с Киев, но не останаха скрити и трудностите при поддържането на това единство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com