Най-важното за деня, 24 януари 2023 г.

3983
Най-важното за деня, 24 януари 2023 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 януари.

РАДЕВ ОБЯВИ ДАТАТА НА ИЗБОРИТЕ, ГЛАСУВАМЕ ЗА ПАРЛАМЕНТ НА 2 АПРИЛ

Президентът Румен Радев избра 2 април за датата на предсрочния вот. Решението си държавният глава съобщи в нарочно изявление, след като по-рано днес проведе среща с ръководството на ЦИК.

ЩЕ НИ СПРЕ ЛИ РУСИЯ ПЕТРОЛА? ПОЧВА ПРОВЕРКА НА "ЛУКОЙЛ" ЗАРАДИ ГОРИВО ЗА УКРАИНСКИТЕ ТАНКОВЕ

Председателят на долната камара на руския парламент (Дума) Вячеслав Володин възложи на Комисията по сигурност и борба с корупцията към Думата, както и на комисията по енергетика, да проучат информацията за доставките на гориво, произвеждано от рафинерията на "Лукойл Нефтохим" за украинската армия. Това е рафинерията в Бургас.

ТОШКО ЙОРДАНОВ ЗА РЕФЕРЕНДУМА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА: ПРОМЕНИ СЕ ПРАВЯТ В КРИЗИ

Промени се правят в кризи, за да тръгне обществото по нов път. Кризата настъпва, когато нещо не върви. Не рискуваме да вземем грешно решение. Това каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ относно стартираната от тях подписика за референдум за президентска република.

НИНОВА ХВЪРЛИ И ВЪРХУ РАДЕВ ВИНАТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА, НЕ ИСКА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

Според лидера на БСП Корнелия Нинова основен виновник за политическата криза са "всички институции, които участват в този процес – Народно събрание, парламентарно представени партии, президентска институция". Тя говори пред медиите, след като БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев.

ЛЕГАЛЕН ЛИ Е ВЪПРОСЪТ ЗА РЕФЕРЕНДУМА, ПРЕДЛОЖЕН ОТ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ? (ВИДЕО)

Представители на "Има такъв народ" внесоха уведомление в Народното събрание за стартиране на подписка за иницииране на национален референдум с въпрос: "Да се произведат ли избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за  формата на държавно управление от парламентарна на президентска република?". Дали Слави Трифонов може да бъде добър президент и какви са мотивите на ИТН да предлагат нова форма на държавно управление - в Студио Actualno сме поканили конституционалистът доц. д-р Наталия Киселова, за да даде отговор на тези въпроси.

"ДИ ВЕЛТ": СТАТИЯТА ЗА ПОМОЩТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА УКРАЙНА НЕ Е ПЛАТЕНА

"Съгласна съм, че е абсолютно поръчково. То се видя и колко струва", заяви Корнелия Нинова в Би Ти Ви по адрес на публикацията на германския ежедневик "Ди Велт", озаглавена "България - страната, която тайно спаси Украйна". И продължи: "Имаше публикации колко струва да си поръчаш статия в "Ди Велт" - 26 и нещо хиляди, нещо такова.

"ШПИГЕЛ": ГЕРМАНИЯ РЕШИ, ПРАЩА ТАНКОВЕ "ЛЕОПАРД" НА УКРАЙНА

След месеци на дебати германският канцлер Олаф Шолц реши да достави бойни танкове на Украйна. Става въпрос за различни модификации на германските танкове "Леопард". Новината излезе в авторитетното германско издание "Шпигел". В австрийското им издание "Курир" добавят, че ще бъде пратена минимум една рота танкове Leopard 2A6, т.е. поне 14 танка. Толкова Challenger 2 праща и Великорбитания.

УКРАЙНА ОБЯВИ КОГА ЧАКА НОВА РУСКА ОФАНЗИВА, РУСКИ ПРОВАЛ В ЗАПОРОЖИЕТО (ВИДЕО)

Голяма руска офанзива в Донецка и Луганска област може да се очакват през пролетта или в началото на лятото на 2023 година. Такава оценка направи украинското разузнаване. Темата беше коментирана от представителя му Вадим Скибицки.

ПРИГОЖИН ПРИЗНА КАК АМЕРИКАНЦИТЕ РАЗМАЗАХА НАЕМНИЦИТЕ МУ ОТ ЧВК ВАГНЕР В СИРИЯ

"Те (американците) се опитаха да унищожат тази сила (ЧВК Вагнер) близо до Дейр ез-Зор през 2018 г., но тя възкръсна духом и без страх гледа в очите на олицетворението на световното зло". Така създателят на частната руска армия ЧВК Вагнер Евгений Пригожин си призна официално, в своя канал в Телеграм, за едно от най-големите поражения на подопечните му наемници.

ЗАПАДНИТЕ КОМПАНИИ МАСОВО ОСТАВАТ В РУСИЯ ГЛАСИ ШВЕЙЦАРСКО ПРОУЧВАНЕ, ОСПОРЕНО ОТ ЙЕЙЛСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Огромен брой фирми със седалище в Европейския съюз и страните от Г-7 продължават да оперират и инвестират в Русия, сякаш нищо не се е случило и войната в Украйна, стартирана от руския диктатор Владимир Путин, не унищожава живота и съдбите на милиони. Това показа ново проучване на капиталовите инвестиции на западни компании, представено на Световния икономически форум в Давос.

ЗАЩО ТАСС КРИЕ, ЧЕ ХИЛЯДИ ТЮЛЕНИ МОЖЕ ДА СА УМРЕЛИ ОТ ПТИЧИ ГРИП В КАСПИЙСКО МОРЕ?

Предварителните проучвания относно множество умрели през 2022 година тюлени, чиито тела бяха изхвърлени по бреговете на Каспийско море, показват, че животните са били заразени с високопатогенен птичи грип H5N1. В същото време е твърде рано да се заключи, че именно вирусът е причинил смъртта, изследванията продължават. Това каза Алимурад Гаджиев, директор на Института по екология и устойчиво развитие на Дагестанския държавен университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com