Най-важното за деня, 28 май 2023 г.

4886
Най-важното за деня, 28 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 май.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: В 10 ОБЛАСТИ НЯМА ОТКРИТИ НОВИ ЗАРАЗЕНИ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 42 са новите заразени за денонощие, като те бележат спад от 42 спрямо предходния отчет, когато бяха регистрирани 84 случая. 

ДАНИЕЛ МИТОВ КАЗА ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ ЩЕ СЕ РАЗМРАЗЯТ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА КАБИНЕТ

Няма друго решение освен замразяването на преговорите за ротационно правителство Денков/Габриел. Преговорите за съставяне на правителство могат да бъдат замразени, докато не се предоговорят някои неща. В момента, за да бъдат размразени преговорите, момичетата и момчетата от ПП-ДБ трябва да обещаят, че властта няма да бъдат упражнява болшевишки и да се политизира администрацията, че няма да се уволняват директори на училища и че няма да се създават международни скандали.

ПРЕМИЕРЪТ: ОТ РОТАЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО МИНАХМЕ НА РОТАЦИЯ НА СКАНДАЛИТЕ

Служебният премиер Гълъб Донев беше категоричен, че никога не е очаквал да остане толкова дълго на поста. „Още, когато встъпих в длъжност на 2 август казах, че съм готов да си тръгна още на следващия ден. И след предходните извънредни парламентарни избори отново заявих, че и аз и служебния кабинет имаме готовност да предадем властта на редовно правителство, защото това е нормалния ход, така е и по Конституция", каза той пред Нова телевизия.

ТАЛИБАНИТЕ И ИРАН ЗАПОЧНАХА БОЕВЕ ЗАРАДИ ВОДА (ВИДЕО)

След като вчера стана ясно, че има боеве между сили на управляващите в Афганистан талибани и иранската армия и двама души са били убити в тях, днес вече има потвърждение за продължаваща ескалация на ситуацията.

ИВАН КОСТОВ: СТАНА НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗБЕРЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО, КОЕТО БЕШЕ ПОЧТИ СГЛОБЕНО

"Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради това, че се случи рискът да бъдат допуснати политически грешки - да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел". Това мнение изрази пред БНР бившият премиер Иван Костов.

ХРИСТО ИВАНОВ: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО С ВТОРИЯ МАНДАТ

"Абсолютно императивно е да се излъчи правителство с втория мандат, трябва да се направят всички усилия това да се случи при гарантиране на определени национални политически резултати. Всичко останало трябва да остане за мемоари, лични преживявания, будоарни емоции и пр., които нямат нищо общо с нашата отговорност за съдбата на републиката". Това заяви в интервю по БНР съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ЗА ВТОРИ ПОРЕДЕН ПЪТ ПОЧТИ НЯМА ПРОМЯНА

Новите случаи на коронавирус на седмична база на практика остават на същото ниво. Като абсолютно число има намаление, както и като тестове - заради празничния 24 май, но като процент положителни тестове на практика няма почти никаква промяна. Това е втора такава поредна седмица.

РУМЕН РАДЕВ ВРЪЧВА ВТОРИЯ МАНДАТ НА 29 МАЙ СЛЕДОБЕД

На 29 май, понеделник, от 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната-Демократична България“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 29 МАЙ 2023 Г. (ПОНЕДЕЛНИК)

Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. Днес въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ.

САЩ И ЕВРОПА: ЩЕ ЗАЖИВЕЕ ЛИ ПО-МАЛКИЯТ БРАТ ЖИВОТ ИЗВЪН СЯНКАТА НА ПО-ГОЛЕМИЯ?

Когато френският президент Еманюел Макрон се завърна от Пекин през април, той предизвика реакции, като заяви, че Европа и Съединените щати имат различни интереси, особено в подхода им към Азия. "Когато Европа успее да изясни стратегическата си позиция, тя ще бъде в капана на световно унищожение и кризи, които не са наши", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com