Най-важното за деня, 28 ноември 2022 г.

3511
Най-важното за деня, 28 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 ноември.

И СТЕФАН ЯНЕВ ПРЕДЛОЖИ НА РАДЕВ КОНТАКТНИ ГРУПИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

"Оставих достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната риторика на изборите, но не виждам резултат в тази посока, напротив - вместо да се ангажира със съставяне на правителство и да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс."

ГЕРБ ОБВИНИХА КИРИЛ ПЕТКОВ ЗА НАНЕСЕНА ЩЕТА ОТ 1 МЛН. ЛВ. НА ББР

ГЕРБ обвиниха бившия премиер и министър на икономиката Кирил Петков, а също Даниела Везиева и Даниел Лорер, за нанесена щета от 1 млн. лв. на Българската банка за развитие (ББР). Според Десислава Атанасова, Деница Сачева и Теменужка Петкова Управителният съвет на държавната банка е отказал да се емитира емисия за 1 милиард лева, но сума от 1 млн. все пак била платена за адвокатски и консултантски услуги.

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА ЗА ОБВИНЕНИЯТА ЗА ББР: ЦЕЛТА Е ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО ОТ СКОПЯВАНЕТО НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

"ГЕРБ се загрижиха за ББР. Уважаеми ГЕРБ дами, трогателна е фалшивата ви загриженост за състоянието на ББР - банката, която по време на управлението на ГЕРБ бе лична касичка за безвъзмездни грантове (а не заеми!) за приближените до ГЕРБ бизнесмени, свързани с Д.П., Инса Ойл, Вълка и други колоритни герои на ГЕРБерското ни минало. Част от които бизнесмени вече са в просрочие и не си обслужват задълженията, а ББР с новото й ръководство се наложи да влезе принудително в управлението им…" Това написа на профила си във Facebook бившият началник на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

ВАНЯ ГРИГОРОВА: ИМА ФИРМА, КОЯТО ИЗТОЧВА 50 МЛН. ЛВ. ОТ ДЪРЖАВАТА ВСЕКИ МЕСЕЦ (ВИДЕО)

Каква Коледа очаква българите с инфлацията, макар и по-ниска в последно време? Какъв януари ни очаква, след като празнично сме изхарчили бюджета си? По теми теми и не само в Студио Actualno ни гостува икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

ЗАЩО СА ПЛАТЕНИ НАД 1,4 МЛН, ЛВ. НА ДЪЩЕРНА ФИРМА НА СЧИТАНИТЕ ЗА МОДЕРАТОРИ НА ФЕЙСБУК У НАС?

Спекулации относно трикратно финансиране на обща стойност над 1,4 млн. лева от държавата къмто най-голямата аутсорцинг компания „Колпойнт Ню Юръп“ се развихриха напоследък в социалните мрежи. Фирмата е дъщерна на считаната за модерираща съдържанието на Фейсбук в България - "Телъс Интернешънъл".ичен стрес.

СЛЕД СКАНДАЛ С МОДЕРИРАНЕТО НА ФЕЙСБУК: TELUS СЪДЯТ BIRD.BG ЗАРАДИ ЗАПЛАХИ СРЕЩУ ТЕХНИ СЛУЖИТЕЛИ

Технологичната компания TELUS International Bulgaria обяви, че е предприела „необходимите юридически действия“ срещу разследващия сайт BIRD.BG. Причината – изявление във Facebook-страницата на медията от събота (26 ноември). В него BIRD.BG критикуват фирмата, "модерираща съдържанието на Facebook в България", че заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Владимир Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия.

КРИМИНАЛЕН ПСИХОЛОГ: ПЕДОФИЛИТЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ЗАТВОРА ОЗЛОБЕНИ, С ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ

"Трябва да има драстични промени в законодателството. Педофилите с чисто криминално минало взимат 5-6 години присъда и обикновено излизат след 3 за добро поведение. Това са хора, които могат да работят с деца по-късно, което е голям проблем", това заяви криминалният психолог Тодор Тодоров относно сексуалните престъпления срещу деца и борбата срещу педофилите.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪД НИ ОСЪДИ ЗАРАДИ МЕТОДИКАТА ЗА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО

Върховният административен съд нарушава Хартата на основните права на Европейския съюз, като де факто сваля съдебни решения заради промени в административни актове. Това постанови Европейският съд с решение С-289/21.

ИВАН ИВАНОВ, КЕВР: ЗАРАДИ СКЪПИЯ ГАЗ В ЧИРЕН ЗА ДЕКЕМВРИ ЩЕ ИМА ПОСКЪПВАНЕ

Цената на природния газ за декември може да се увеличи по-малко от очакваните 18-19%,според КЕВР.

ЕС: ЗАОБИКАЛЯНЕТО НА САНКЦИИТЕ ВЕЧЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КАТО ТЕРОРИЗМА И ТРАФИКА НА ХОРА

Евролидерите единодушно приеха решение за добавяне на нарушаването на санкциите към списъка с "престъпления на ЕС", включен в Договора за функционирането на ЕС. Това съобщи Съветът на ЕС на 28 ноември.

ФРЕНСКА ГРУПА ЗА НАТИСК: ЧРЕЗ АЗЕРБАЙДЖАН ЕС САМ СИ ПОГУБВА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ

Докато европейците плащат скъпо за закъсалата си енергийна стратегия, в средата на октомври Русия се договори принципно за газов хъб в Турция близо до Европа. Това ще ѝ позволи да заобиколи западните санкции. Това е основата на позиция на френската група за натиск с десни разбирания Les Arvernes.

РУСКИ КАНАЛИ ПОЧНАХА ДА ГОВОРЯТ ЗА НОВА ГОЛЯМА РУСКА ЗАГУБА - АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ

В руското информационно пространство (т.е. основно военни блогъри и канали в Телеграм, включително свързани с ЧВК Вагнер), вече има ясно повишение на интереса към темата с АЕЦ Запорожие. Има намеци и по-явни твърдения, че Русия се готви да се изтегли от окупираната от нейните сили най-голяма атомна централа в Европа. Това е едно от двете основни заключения в дневния доклад за войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

NEWSWEEK: РУСИЯ Е ПЛАНИРАЛА ДА АТАКУВА ЯПОНИЯ ПРЕЗ 2021 Г.

Русия се е подготвяла да нападне Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабната война в Украйна. Това разкрива американското списание Newsweek, цитирайки имейл с прикачено писмо, изпратен до медията. То е от информатор на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) – правоприемник на КГБ.

СВЕТОВНАТА БАНКА: БЪЛГАРИЯ Е СРЕД ДЪРЖАВИТЕ С НАЙ-ЗАСТАРЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ В СВЕТА

 

Намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и увеличаващата се продължителност на живота са сред многото фактори, които променят демографските показатели по света. В много страни се наблюдава цялостно застаряване на гражданите. Според проучване на Световната банка от 2019 г. България е сред държавите, които имат най-възрастното население в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com