Най-важното за деня, 30 май 2023 г.

4004
Най-важното за деня, 30 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 май.

ЗАРАДИ "БАРСЕЛОНАГЕЙТ": ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА ИМУНИТЕТА НА БОЙКО БОРИСОВ

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов. Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител - пране на пари.

ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ: ПРИМЕРИ С ИМЕНА КАК НЯМА ОСЪДЕНИ ЗА КОРУПЦИЯ ЕДРИ РИБИ В БЪЛГАРИЯ

Каква е ефективността на борбата с корупцията по високите етажи на властта що се отнася до наказателни присъди? За 2022 година успехът на прокуратурата е само един – осъдителната присъда срещу Десислава Иванчева, бивша кметица на столичния район "Младост". Това констатира неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) в годишния си мониторингов доклад, озаглавен "Антикорупционни институции 2022: широко затворени очи".

БОРБА С КОРУПЦИЯТА С ДЕ ФАКТО НАДПИСВАНЕ НА СМЕТКАТА

Колко са отнетите незаконно спечелени пари и незаконно придобито имущество, които стигнаха до държавния бюджет? Отговорът на този въпрос, макар и само за 2022 година, показва трагедията, наречена борба с корупцията по високите етажи в България.

ДЕМЕРДЖИЕВ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА СРЕЩУ КАБИНЕТА "ПЕТКОВ" ЗА ПРОГРАМАТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ (ВИДЕО)

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че внася сигнал в прокуратурата. Това обяви самият той пред медиите в парламента. 

РАДОСТИН ВАСИЛЕВ: НЕ СЪМ ЗАПЛАШВАН ОТ КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ (ВИДЕО)

"Кирил Петков и Асен Василев не са ме заплашвали никога за нищо",  каза депутатът Радостин Василев по повод това, че е заплашван. 

РАДЕВ НЕ ОБНАРОДВА МЕХАНИЗМА ЗА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ПРЕДИ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВСС

Президентът Румен Радев не е издал указ за обнародване на промените в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Това се вижда от днешния брой №47 на "Държавен вестник", който излиза всеки вторник и петък.

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ПП-ДБ: РАДЕВ РАБОТИ ДА НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО

Работата на президента е да съдейства за редовно правителство, а държавният глава работи така, за да няма редовно правителство. Отговорността е и на депутатите, които трябва да се справят със задачата да могат да реализират кабинет с втория мандат. 

МАРИЯ ГАБРИЕЛ: РАЗГОВОРИТЕ С ПП-ДБ НЕ СА В ЛЕДЕНА ЕПОХА (ВИДЕО)

Мария Габриел от ГЕРБ обяви, че разговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" не се намират в "ледена епоха", и даде знак, че преговорите за съставяне на редовно правителство ще продължат.

ДЕНКОВ: РАЗГОВОРИТЕ С ГЕРБ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪЗОБНОВЯТ. КАНИМ ГИ ОЩЕ УТРЕ

"Разговорите с ГЕРБ трябва да се възобновят и ние ще ги поканим още утре".

ГЮРОВ ОЧАКВА ПОДНОВЯВАНЕ НА РАЗГОВОРИТЕ С ГЕРБ

Николай Денков е в постоянен контакт с Мария Габирел. Очаквам всеки момент ГЕРБ да вземат позиция и да кажат дали ще седят във фризера или ще поемат отговорност. Очакваме след връчването на мандата преговорите да се подновят и да видим как да решим проблемите на българските граждани. Това каза депутатът от ПП Андрей Гюров в ефира на Нова телевизия.

АЗ СЪМ ПРОТИВ СЪЗДАВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО С ГЕРБ: ПРОФ. НИКОЛАЙ РАДУЛОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Аз съм против създаване на правителство с ГЕРБ. Това каза експертът по национлна сигурност проф. Николай Радулов в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова”.

РЗИ-ВРАЦА: ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ КЪМ АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" Е В НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА

В Службата по трудова медицина към АЕЦ "Козлодуй" се извършват медико-диагностични дейности по извънболнична медицинска помощ в нерегистрирано лечебно заведение за извънболнична помощ в нарушение на разпоредбите на Закона за лечебните заведения. Констатацията е на Регионалната здравна инспекция във Враца след проверка, извършена по сигнал.

ЩЕ ИМА ЛИ НОВА ВОЙНА В КОСОВО СЛЕД ПОРЦИЯ ЖЕСТОКО НАСИЛИЕ? (ВИДЕО)

Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието. Този призив отправи сръбската тенис звезда и считан от мнозина за най-великия тенисист изобщо Новак Джокович след дебютната си победа на тазгодишното издание на "Ролан Гарос".

БЪЛГАРИТЕ С НАЙ-ПОЗИТИВНО ВЪЗПРИЯТИЕ ЗА ПУТИН, НАД 50% СМЯТАТ, ЧЕ САЩ НИ ТЛАСКАТ КЪМ ВОЙНА

Дългогодишните културни и исторически връзки на България с Русия, в съчетание с операциите за влияние на Кремъл, насочени към страната, се оказват трудни за българите и те не успяват да се отърсят от тях. Това гласи докладът, изготвен от GLOBSEC 2023 - форум за регионална сигурност, който се провежда в момента в словашката столица Братислава.

ЯПОНСКИ АНАЛИЗ: В НАТО ЗАПОЧНАХА ДА ХАРЧАТ ПОВЕЧЕ ЗА АРМИИТЕ СИ ЧАК СЛЕД КАТО ПУТИН НАПАДНА УКРАЙНА

Във връзка с руската инвазия в Украйна страните от НАТО обявиха рязък растеж на разходите за отбрана. Алиансът си постави за цел да увеличи разходите поне до 2% от БВП. Седем държави достигнаха крайъгълния камък миналата година, но около половината от страните членки, предимно източноевропейските сили и наскоро присъединилата се Финландия, заявиха, че очакват да постигнат целта до 2024 г. Правителството на японския премиер Фумио Кишида също реши да увеличи разходите за отбрана и свързаните с тях бюджети до 2% през фискалната 2027 година.

ЯПОНСКИ ПОГЛЕД: САЩ ТРЪГНА В ИКОНОМИКАТА СИ ПО СЪВЕТСКИ МОДЕЛ, ЗА ДА ОПАЗИ ГОСПОДСТВОТО СИ

Нека погледнем реалното състояние на нещата в Америка. Делът на електрическите превозни средства в САЩ нараства бързо. Те представляват около 7% (225 000 автомобила) от продажбите на нови автомобили в САЩ между януари и март 2023 г. При закупуване на електромобил американецът има право на федерална субсидия до 7500 долара, за да помогне за популяризирането им. Това обаче не важи за автомобили на японски, европейски и корейски производители. Субсидията може да се получи само за закупуване на електрически превозни средства от американските компании Ford, General Motors, Stellantis и Tesla.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com