Най-важното за деня, 30 ноември 2022 г.

4199
Най-важното за деня, 30 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 ноември.

НА НИВО "КОМИСИЯ": ЗАБРАНИХА ИЗНОСА НА ГОРИВА НА "ЛУКОЙЛ"

На редовното си заседание Комисията по енергетика разгледа само едно предложение за намаляване на цената на горивата - това на ДПС. С него всъщност се спира износът на горива от България, които са произведени от суров руски петрол, както и нефтопродукти с произход или изнесени от Русия плюс експорт от България към ЕС или трети страни на суров руски петрол. На практика това значи "Лукойл Нефтохим" - нещо, което публично призна служебният икономически министър Никола Стоянов.

КАЗУСЪТ С "ЛУКОЙЛ" БЕ ЗАСЕГНАТ В СЕНАТА НА САЩ ПРИ ИЗСЛУШВАНЕТО НА НОВИЯ ПОСЛАНИК У НАС

"Ще донеса ценен и подходящ опит в мисията в София". Това бяха първите думи на номинирания за посланик на САЩ у нас Кенет Мъртън по време на изслушването му в Сената.

ДЕБАТЪТ ЗА БЮДЖЕТА ПРЕРАСНА В РАЗГОВОР ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО ЛИБИДО НА ПАРТИИТЕ

По време на дебата по декларацията за задължаване на служебното правителство да внесе бюджет за 2023 г., многократно от "Продължаваме промяната" обвиниха ГЕРБ, че са импотентни да предложат редовно правителство. 

ТОШКО ЙОРДАНОВ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ: КАЗАЛ Е, ЧЕ С КОДОВЕТЕ ЗА МАШИНИТЕ БСП ЩЕ СИ ВДИГНЕ РЕЗУЛТАТА

"Ще има избори през март. Конфигурацията в парламента е такава, че няма как да се направи правителство. БСП се подмазват на ГЕРБ, но Корнелия Нинова не е толкова луда, за да състави правителство с ГЕРБ", това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" относно съставянето на правителство.

ПРИ 8,7 МЛН. ПРИХОДИ ОБЩИНА КАВАРНА ТЕГЛИ ЗАРОБВАЩ КРЕДИТ ОТ 20,6 МИЛИОНА ЛЕВА

Кредит на стойност 20 600 000 лева смята да тегли община Каварна, за да изпълни 4 важни инфраструктурни проекта. Той ще бъде изплащан в следващите 20 години. Срокът е бил първоначално заложен на 144 месеца, но по време на заседанието е променен на 240. Решението е одобрено вчера с 10 гласа на съветници от ГЕРБ-СДС, ВМРО-БНД, „Атака“ и НФСБ. Против гласували от БСП.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ МИТОВЕ ЗА ВАКСИНИТЕ: ГОВОРИ ПРОФ. РАДОСТИНА АЛЕКСАНДРОВА (ВИДЕО)

Последните две години думата “ваксина” и “естествен имунитет” започнаха да водят битка. Вече се работи по изследвания, които да разберат дали повторно преболедуване на заразени с КОВИД се прекарва по-леко от това на ваксинираните. Темата за ваксините е много по-широка и не се отнася само до КОВИД, затова питаме експерт - кои са най-разпространените митове за ваксини? Защо съществуват? Проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН е в "Студио Actualno", за да ни отговори.

ЕК РАЗГНЕВИ УКРАЙНА КАТО ИЗНЕСЕ ДАННИ ЗА ЖЕРТВИТЕ ВЪВ ВОЙНАТА

Европейската комисия в лицето на председателя ѝ Урсула фон дер Лайен ядоса Украйна. Причината е нейно изявление, в което тя заяви, че от началото на войната украинците са дали 120 000 жертви.

НАТО ОБМИСЛЯ ИЗПРАЩАНЕТО НА СИСТЕМИ PATRIOT ЗА УКРАЙНА

Съюзниците от НАТО потвърждават готовността си да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна, по-специално модерни системи за противовъздушна отбрана, включително и Patriot. Но докато дискусиите за това продължават, НАТО се фокусира върху доставката на боеприпаси и резервни части за модерните ПВО-системи, които Украйна вече получи. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция по време на първия ден от работата на Северноатлантическия съвет в Букурещ във вторник, предаде Укринформ.

ПРИМЕР С РУСИЯ: КОГАТО НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ И РЕД, ВЯРАТА ВЪВ ВЕЩИЦИ ЦЪФТИ

Резултатите от световно проучване* показаха, че приблизително един милиард възрастни на планетата вярват в "лошото око" и съществуването на вещици, които могат "да изпращат проклятия и да правят магии, в резултат на което на хората се случват лоши неща". Основни данни и факти от изследването публикува и коментира американското издание Newsweek

РЕПУТАЦИЯТА НА ПРИГОЖИН Е В КАЛТА: ТОЙ Е МЕКА КИТКА?

Мощен удар по репутацията на бързо набралия популярност руски олигарх Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, беше нанесен чрез социалните мрежи. В две видеа едър татуиран мъж, който се нарича Саша Курара, говори за миналото на Пригожин в затвора. В периода 1981 – 1988 година бъдещият руски олигарх лежи зад решетките заради присъда за грабеж.

САЩ МОЖЕ ДА ОБЯВЯТ "ВАГНЕР" ЗА ТЕРОРИСТИЧНА. ПРИГОЖИН НАЕМА ЗАТВОРНИЦИ ОТ АФРИКА?

Администрацията на САЩ обсъжда дали да обяви частната военна компания "Вагнер", контролирана от Евгений Пригожин, за чуждестранна терористична организация. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати със случващото се.

И ИЗТРЕБИТЕЛИ ЗА УКРАЙНА ВЪВ ВОЙНАТА СРЕЩУ РУСИЯ - КОИ И КАКВИ МОГАТ ДА БЪДАТ? (ВИДЕО)

Докато Съединените щати и техните западни съюзници поддържат огромната си материална подкрепа за украинската армия, която от избухването на подпалената от руския диктатор Владимир Путин война в Украйна през февруари възлиза на оборудване на стойност десетки милиарди долари, възможността за оборудване на Украйна с модерни бойни самолети все повече се обсъжда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com