Най-важното за деня, 31 януари 2023 г.

5176
Най-важното за деня, 31 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 31 януари.

ИВАЙЛО МИРЧЕВ РАЗКРИ КАКВА Е ЦЕЛТА НА ОБЕДИНЕНИЕТО С ПП

Целта, която преследваме с обединението с „Продължаваме промяната“ за изборите на 2 април, е да сме първа политическа сила и да получим първия мандат. Това каза депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев в ефира на Нова телевизия.

ЧОЛАКОВ ОБВИНИ ЗАРКОВ, ЧЕ ИЗНАСИЛВА ПАРЛАМЕНТА ЗАРАДИ ГЕШЕВ

Шефът на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков обвини служебния министър на правосъдието Крум Зарков, че изнасилва Народното събрание. Причината са изявленията на Зарков, че депутатите не искат механизъм за разследване на главния прокурор

В СВЯТ КАТО НА NEXO: КРИПТОВАЛУТА, КРИПТОБАНКА, БЛОКЧЕЙН - ЩО Е ТО? (ВИДЕО)

Казусът Nexo продължава да се развива, всекидневно. От компанията заявиха, че ще съдят държавата за нанесени щети на компанията, които те оценяват на над 1 милиард долара. Софийският градски съд намали 10 пъти гаранциите от по 1 млн. лв., наложени на двама от обвиняемите. Разбираме ли същността на случая? Разбираме ли новините, когато ги четем? В следващия разговор се опитваме да разясним какво е "криптобанка", какво е "криптовалута", какво е "блокчейн", за да може всеки да изгради свое мнение, когато чува новини по темата.

ОЩЕ НЕ СМЕ ЗАПОЧНАЛИ: РУСНАЦИТЕ НЕ ТЪРСЯТ МИР В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Русия няма никакво намерение да търси мир в Украйна – напротив, мобилизира хора и трупа оръжия. Това констатира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

ЗИМАТА НЕ Е СВЪРШИЛА, НО ЕВРОПА ВЕЧЕ ГЛЕДА КЪМ СЛЕДВАЩАТА

Досега Европа издържа на енергийната криза, последвала нахлуването на Русия в Украйна, но бизнесите и домакинствата вече мислят как да преживеят следващата зима.

БЪЛГАРИЯ С ПОДОБРЕНИЕ В ИНДЕКСА ЗА КОРУПЦИЯ ПРЕЗ 2022, ВЕЧЕ НЕ Е ПОСЛЕДНА В ЕС

България е постигнала съвсем леко подобрение и се е изкачила в световната класация на международния „Индекс за възприятие на корупцията“ за 2022 г. Страната ни вече поне не е последна в Европейския съюз, както беше миналата година, сочат данните на Transparency International, които изготвят ежегодното подреждане.

"ГАЛЪП": ИСТОРИЧЕСКИЯТ ПИК НА ИКОНОМИЧЕСКА ТРЕВОГА ОТМИНАВА

След дълъг период на масови тревоги за икономиката на България и личните пари вече се виждат признаци на спад, макар опасенията на сънародниците ни да остават исторически високи. Това е основният извод от редовното независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 808 пълнолетни българи между 12 и 20 януари 2023 г.

БОРИСЛАВ САНДОВ: ШИРОКО ДЯСНО ОБЕДИНЕНИЕ НЕ ОЗНАЧАВА САМО ДБ И ПП (ВИДЕО)

Националният съвет на Зелено движение взе решение за преговори между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" за съвместно явяване на парламентарните избори. Колко широк трябва да бъде този фронт на реформаторските сили? Надяват ли се на по-висока избирателна активност с това обединение и за постиженията на "Зелените" в последния парламент в Студио Actualno - е Борислав Сандов - един от лидерите на "Зелено движение" и бивш министър на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

ШЕФЪТ НА "ХЕЛИ МЕД СЪРВИЗ": САБОТИРАТ ДОСТАВКАТА НА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР

"Вероятно сте разбрали, че има подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за обявяване на обществената поръчка за доставка на хеликоптер (HEMS) под наем и т.н. Всичко това е абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж и да не бъде доставен този така необходим хеликоптер, който трябва да спасява човешки животи и да продължаваме да бъдем единствената държава в ЕС без HEMS". Това написа в профила си Георги Гвоздейков – управител на държавната фирма "Хели Мед Сървиз" ЕАД.

POLITICO: НЕДОСТИГЪТ НА ЛЕКАРАСТВА В ЕВРОПА ЗАПЛАШВА ДА СТАНЕ СМЪРТОНОСЕН

Когато се почувствате зле, последното нещо, което искате да правите, е да обикаляте от аптека на аптека в търсене на основни лекарства като сироп за кашлица и антибиотици. Въпреки това в цяла Европа хората скоро ще се налага да правят точно това.

ПРОПАГАНДНАТА МАШИНА НЕ СПИ: КОЙ И ЗАЩО ПЛАШИ БЪЛГАРИТЕ С МОБИЛИЗАЦИЯ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА? (СНИМКИ)

През определен период от време в социалните мрежи настава смут от публикации, свързани с "мобилизация" на български мъже за различни военни конфликти по света. На фона на войната в Украйна и цинизмът на политици, употребяващи агресията за политически цели, дезинформацията в различни канали се разпространява мащабно.

ЛОНДОН ПЛАНИРА КАК ДА ОПАЗИ БРИТАНСКИТЕ ТАНКОВЕ В УКРАЙНА ОТ РУСКИ РЪЦЕ

Британските сухопътни сили работят по спешни планове за евакуация, възстановяване и ремонт на британски танкове Challenger 2, в случай че бъдат повредени в Украйна. Целта е да се предотврати попадането на свръхсекретната броня и технология в руски ръце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com