Най-важното за деня, 4 юни 2023 г.

2715
Най-важното за деня, 4 юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 юни.

ПОГРЕБЕНИЕТО НА АНГЕЛ ХРИСТОВ Е СПРЯНО, РАЗСЛЕДВАТ КАК Е ВЛЯЗЪЛ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН

Погребението на Ангел Христов от братя Галеви е спряно, научи "По света и у нас от свои източници". Спирането е във връзка с разследване на начина, по който Христов се е прибрал в България без за бъде задържан за излежаване на присъда. Христов почина вчера в къщата си в дупнишкото село Ресилово. Той, заедно с Пламен Галев напуснаха страната преди години, след като бяха осъдени за организирана престъпна група. Те бяха обявени за издирване и с червена бюлетина на Интерпол.

ДЕМЕРДЖИЕВ СЕ СЪМНЯВА ДАЛИ АНГЕЛ ХРИСТОВ Е ВЛЯЗЪЛ ЖИВ В БЪЛГАРИЯ

Работи се по версията дали Ангел Христов е бил жив, когато е влязъл в страната, стана ясно от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев, предава БНР след като на 3 юни стана ясно, че един от известните като Братя Галеви - Ангел Христов, се е върнал в България и е получил смъртоносен инфаркт. Христов трябваше да бъде погребан на 4 юни в храма "Св. Георги" в Дупница, но погребението беше спряно. ОЩЕ: Почина един от Братя Галеви

По думите на министъра единствената сигурна информация е, че това е трупът на Ангел Христов. "ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Установено е, че той не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че ако е ползвал някакъв документ, той не е бил истински", заяви Демерджиев.

ГЕН. КРАСИМИР СТАНЧЕВ: ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ САМ СИ Е ИЗБРАЛ ОХРАНАТА ОТ НСО

Делян Пеевски сам си избрал охраната от НСО. Това каза бившият шеф на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев в предаването „Тази неделя“. По думите му е имало моменти, когато политици са се опитвали да използват НСО. Той даде пример как две поколения преди него поставили един ръководител, който дошъл от полицията. В този момент имало охранявано лице, а подбора на кадри бил доста странен. Имало хора, които работили цял живот постова работа и изведнъж станали лична охрана. „Никой не е декларирал защо това е станало. Делян Пеевски е това охранявано лице“, заяви той. По думите му Пеевски не е довел хората, но от постова работа станали лична охрана. „Вероятно Пеевски си ги е посочил. Никой не ги е посочил от нашата гилдия“, заяви той.

АТАНАСОВА: НЕ ПЛАНИРАМЕ ДА ПРЕКРАТИМ УПРАВЛЕНИЕТО С ПП-ДБ СЛЕД МЕСТНИЯ ВОТ

От ГЕРБ нямат планове да прекратят общото управление с ПП-ДБ след местните избори. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова пред БНР. "Въпреки всички компромиси, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи този кабинет в името на стабилността и на развитието на държавата. Направихме прекалено компромиси. Не помня в историята някой да се е отказал от своя мандат, за да даде шанс на следващ такъв, само и само да има редовно избрано правителство", коментира тя. ОЩЕ: ДПС: Ще решим как ще гласуваме за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Атанасова припомни, че участието на ГЕРБ в това правителство с втория мандат е само с кандидата за ротационен премиер Мария Габриел.

ХРИСТО ИВАНОВ: ПРЕГОВАРЯМЕ С ДПС ДА ПРЕМАХНЕМ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република, казва Христо Иванов в интервю за "Дойче веле"

ЛАЗАРОВ: ПРЕДЛАГАМЕ ВСИЧКИ ПЕНСИИ ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ С 12% ОТ 1 ЮЛИ

Направили сме предложение всички пенсии да бъдат увеличени с 12% от 1 юли. Това служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по Нова телевизия. „Ако бъдат приети решението за реда за събиране на приходи и за осъществяване на разходи и т. нар. удължителен закон, пари ще има”, отбеляза ресорният министър. Разходите за пенсии през тази година ще надхвърлят 19 милиарда. Ако предложението на служебния кабинет бъде прието, минималната пенсия от 467 лв., ще стане 523 лв., а средната ще достигне почти 800, посочи Лазаров. Не се предвижда обаче вдигане на тавана за максималните пенсии.

ГЕОРГИ ГАНЕВ: РАЗГОВОРИТЕ С ДПС БЯХА ЕДИНСТВЕНО ЗА КОНСТИТУЦИОННА РЕФОРМА

С нито една партия в парламента, освен с "Възраждане", не се получават 160 депутати за конституционна реформа. Получават се с ДПС. С нея разговорите са били единствено по нея. Това каза депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев пред Нова телевизия. Запитан кой ще замести Мария Габриел като министър на външните работи, когато тя стане премиер, каза: Не знам и аз. Вероятно юристите ни са измислили някакъв вариант.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ОТЧЕТЛИВ СПАД НА НОВИТЕ СЛУЧАИ

Новите случаи на коронавирус на седмична база намаляха, след като 2 седмици се задържаха на почти едно и също ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com