Най-важното за деня, 6 февруари 2023 г.

6627
Най-важното за деня, 6 февруари 2023 г.
Снимка: Getty images

Редакционният екип представя по-важните новини от деня накратко. 

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ С МАГНИТУД 7,8 ПО РИХТЕР РАЗТЪРСИ ЮЖНА ТУРЦИЯ (ВИДЕО)

Рано тази сутрин близо до Газиантеп в Югоизточна Турция бе регистрирано земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, съобщи Американската служба за геоложки проучвания /USGS/. Земетресението е станало в 04:17 ч. местно време (0117 GMT) на дълбочина около 17,9 км.

СТОТИЦИ ЗАГИНАЛИ И ХИЛЯДИ РАНЕНИ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ И СИРИЯ (ВИДЕО)

Броят на жертвите вследствие на мощното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция и Сирия, расте. Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер от ранните часове на понеделник е отнел живота на 1014 души в Турция, а в Сирия са загинали 812 души, предадоха местните медии. Така жертвите са общо повече от 1800 и вероятно броят им ще продължава да се увеличава.

БЪЛГАРИН Е В НЕИЗВЕСТНОСТ ПОД РУИНИТЕ СЛЕД ОПУСТОШИТЕЛНИТЕ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ В ТУРЦИЯ (ВИДЕО)

Един българин е в неизвестност след опустошителните земетресения в Турция, съобщи посланикът ни южната съседка Ангел Чолаков. Самият той отпътува от Анкара за Адана, където вече са кацнали двата самолета „Спартан“ с помощ от България.

СЕИЗМОЛОГ: В БЪЛГАРИЯ НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ГОЛЯМО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ КАТО ТОВА В ТУРЦИЯ

В България няма опасност от голямо земетресение като това в Турция. Това коментира за Actualno.com сеизмологът д-р Емил Ойнаков към Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН) след като рано тази сутрин мощно земетресение разтърси Югоизточна Турция и Сирия. Трусът е с магнитуд 7,8 по Рихтер и отне живота на стотици хора в Турция и Сирия.

МВНР: ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА ЕС ЩЕ ЗАПОЧНАТ, СЛЕД КАТО ВПИШАТ БЪЛГАРИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА СИ

Причините за недопусканите на българските граждани в Северна Македония за чествания на годишнина от Гоце Делчев са крайни неубедителни. Отношението е унизително спрямо България и българския народ. Това заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на външното ведомство Костадин Коджабашев пред bTV за проблемите с честванията на годишнината на Гоце Делчев и арестите в Северна Македония.

МИЛЕНА МИЛОТИНОВА ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ: ДА КАЖЕМ НА ЕС ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС (ВИДЕО)

Честването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев породи напрежение между България и Северна Македония. На честването не бяха допуснати дори и медии, има задържани граждани и свидетелства за оказано насилие от граничните органи на РСМ. В Студио Actualno ни гостува Милена Милотинова водещ на публицистичното предаване "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, автор на филмите "Само защото бяха българи" - филм за събитията, станали известни като Македонската Кървава Коледа и "Хроника на едно национално предателство" за насилствената македонизация на Пиринския край. Народен представител в 39-тото НС, член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

ИВАН ШИШКОВ: СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ Е ПЛАЩАЛО И НЯМА ДА ПЛАЩА ЗА НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО

„Служебното правителство не е разплащало и няма да разплаща ремонти, за които е констатирано, че са основни и представляват незаконно строителство. Това, което е разплатено до сега е за текущ ремонт и поддръжка, за които няма и няма да има актове за незаконно строителство.“ Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в интервю за телевизия Нова нюз.

ДОНЕВ: ЧЕСТИТЕ ИЗБОРИ ДА НЕ ПРИТЕСНЯВАТ ПАРТНЬОРИТЕ НИ

Честите изборите да не притесняват партньорите ни, каза министър-председателят Гълъб Донев, който се включи във форума „Светът през 2023“, организирано от списание „The Economist”. Той даде своята оценката за състоянието на света, акцентира върху работата на служебното правителство, политическата обстановка в България, както и предстоящите предсрочни парламентарни избори.

ЗДРАВКО ДИМИТРОВ ОБЯВИ, ЧЕ НАПУСКА ГЕРБ, НО ОСТАВА КМЕТ НА ПЛОВДИВ

Кметът на Пловдив Здравко Димитров подава оставка като член на ГЕРБ. Това обяви той на пресконференция. Изявлението идва, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му поиска оставката след серия от скандали за стадионите на "Ботев" и "Локомотив" и акциите на Панаира.

ОЦЕНКА ОТ САЩ: ПУТИН ДЕЙСТВА НЕРЕШИТЕЛНО ВЪВ ВОЙНАТА С УКРАЙНА (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин преследва големи цели що се отнася до Украйна – поставянето ѝ под руски контрол, но не предприема или предприема отчасти необходимите действия, за да го постигне. Това гласи временната оценка на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

КИТАЙСКИЯТ РАЗУЗНАВАТЕЛЕН БАЛОН МОЖЕ ДА ТОРПИЛИРА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ВАШИНГТОН И ПЕКИН

Трябва да се признае, че случката с огромния китайски балон, който се появи над територията на САЩ и Канада миналата седмица, има известна забавна страна. Генералите от Пентагона обявиха повишена готовност, страхувайки се, че техните ракетни силози в Монтана са шпионирани. Джо Байдън трябваше да бъде убеждаван да не предприема действия, след което промени решението си и изтребители свалиха балона. Републиканците обвиниха президента, че е слаб. Чиновници в Пекин пък правеха всичко възможно да успокоят американците. Това пише в коментар британският The Guardian.

КОСМИЧЕСКА ВОЙНА: В САЩ ВЕЧЕ СЕ ГОТВЯТ ДА ОБЕЗВРЕЖДАТ ЧУЖДИ САТЕЛИТИ И НЕ САМО

Стартиращата американска компания True Anomaly планира да изстреля прототипи на шпионски сателити в Космоса тази година с помощта на ракета SpaceX. А това изкарва на дневен ред бъдеща война в Космоса - отново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com