"Най-зеленото правителство": Една керемида в повече няма да има в "Пирин"

2287
"Най-зеленото правителство": Една керемида в повече няма да има в "Пирин"
Снимка: БГНЕС

По-зелено от нашето правителство няма. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

"Вчера в европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към "Зелените". Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета", коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско.

19 града в България и 8 в чужбина излизат на протести в защита на "Пирин"

В четвъртък (18 януари) граждани ще протестират срещу изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин”. ...

"Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи", добави той.

При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“ е само спортна инфраструктура, както обявихте и вчера, заяви он своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов.

По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той, цитиран от Фокус.

Министерският съвет не знае кой е собственик на "Юлен"

Министерският съвет няма информация кои са физическите лица, собственици на концесионера ски зона Банско - "Юлен" АД. Това става ясно о...

Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. „При всички положения ще направим преглед и на дърветата около пътя. Там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да качи колите и скиорите“, каза още Нено Димов.

Съвсем отговорно сме взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме. Това заяви от своя страна вицепремиерът Валери Симеонов в началото на правителственото заседание. "Има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, заяви Симеонов.

По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com