Наказание за пропаганда? БНР дава на Волгин заплата, достойна за депутат

32775
Наказание за пропаганда? БНР дава на Волгин заплата, достойна за депутат
Снимка: Личен архив във Фейсбук

Максималното месечно брутно възнаграждение на водещите (Петър Волгин и Силвия Великова) на предаването "Политически НЕкоректно" е 4500 лв. Това стана ясно след като репортер от Аctualno.com зададе въпроси към БНР, съгласно Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ).

БНР не знае колко плаща на Волгин за "Политически НЕкоректно"

БНР не знае колко плаща на своя водещ Петър Волгин за предаването му "Политически НЕкоректно". Това става ясно от отговори на радиото н...

От отговорите по ЗДОИ стана ясно и, че максималното месечно брутно възнаграждение на редакторите на предаването е 2999 лв., на музикалните редактори 2115 лв., а на звукорежисьорите е 3982 лв. Петима от екипа на предаването работят на трудови взаимоотношения с БНР. Нещатните сътрудници към предаването с граждански правоотношения са 4-ма.

За сравнение - минималната работна заплата в страната от 1 април 2022 г. e 710 лв., а средната работна заплата за първото тримесечие на 2022 г. е 1598 лв. Както е известно основната депутатска заплата у нас се равнява на три средни, т.е. почти 4800 лв. Така може да се каже, че водещите на предаването получават заплати, достойни за депутати.

Потърсихме отговори за месечното трудово възнаграждение на екипа на предаването по няколко причини. Първата е, че то, като част от БНР, се финансира с публични средства, т.е. с парите на българския данъкоплатец. Втората причина е, че предаването предизвика обществен интерес с няколко скандала. А Петър Волгин не за първи път е обвиняван за проруска пропаганда и беше наказан със "забележка" от БНР нетолкова отдавна. Ето последния от скандалите:

След като на 10 април т.г Петър Волгин покани в "Политически НЕкоректно" лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, разговорът показа, че журналистът не проверява информацията, която се съобщава, както и че са на едно мнение със събеседника си. Водещият не се усъмни в думите на събеседника си по отношение на новината за моряците от кораба "Царевна" в пристанището на Мариупол. Впоследствие Министерството на външните работи (МВнР) опроверга казаното от Костадинов. В предаването водещият даде изцяло трибуна на Костадинов да изнася непотвърдени факти, без да ги подложи на съмнение.

СЕМ няма да налага санкции на БНР за предаването на Волгин на 10 април

Съветът за електронни медии обяви резултата от специализираното наблюдение, което извърши на предаването „Политически НЕкоректно&...

Припомняме, че заради разговора на Петър Волгин с Костадинов член на Обществения съвет на БНР подаде оставка. Александрина Пендачанска обяви, че напуска съвета, защото "Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини."

Известната журналистка Светла Петрова също напусна Обществения съвет на БНР, но не само заради Волгин. По нейни думи, съветът вече е наполовина от състава си и трудно работи. Новият генерален директор Милен Митев трябва да структурира нов, който да работи в пълен състав и който да следи спазването на професионалните стандарти в БНР, смята тя.

От своя страна Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви специализирано наблюдение на предаването "Политически НЕкоректно" на БНР, излъчено на 10 април, с водещ Петър Волгин. Според СЕМ обаче няма нарушение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), нарушени са единствено Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за редакционната дейност на Българското национално радио.

Изводите от мониторинга на СЕМ бяха приети с четири гласа "за" и един "против". Против бе съветничката Розита Еленова, която настоя за по-строг мониторинг срещу дезинформацията - по време на пандемията и във военната ситуация сега. На заседанието присъства и генералният директор на БНР Милен Митев.

Припомняме, че Розита Еленова се обърна към Генералния директор с думите: "Г-н Митев, трябва да имате повече кураж и да свалите журналиста временно от ефир. Тази история ще бъде изписана с кървави букви в историята на общественото радио в момент, в който ЕС и целият свят изолират информационно агресора, а в БНР се цитира информация на информационната агенция на агресора"

И Светла Петрова напусна обществения съвет на БНР, но не само заради Волгин

Известната журналистка и медиен експерт Светла Петрова напусна обществения съвет на БНР, но не само заради Петър Волгин, научихме от на...

В крайна сметка Волгин получи единствено дисциплинарно наказание "Забележка" от ръководството на БНР. 

Припомняме още, че в гл. I, раздел II, член 6, т. 6 и 7 от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) пише, че БНР и БНТ като обществени доставчици на медийни услуги трябва да:

"6. отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика;

7. съдействат за взаимното разбирателство и толерантността в отношенията между хората;"

Вероятно ръководството на радиото, след реакцията на голяма част от Обществения съвет, трябва да си отговори на въпроса дали предаването "Политически НЕкоректно" отговаря на това изискване според ЗРТ и с какво допринася то за обществения характер на радиото?

БНР: Волгин ще получи забележка

Журналистът от Българското национално радио (БНР) и водещ на предаването "Политически НЕкоректно" Петър Волгин ще получи дисциплинарно ...

Остава и впечатлението, че старият състав на СЕМ си затваряше очите за нарушения на Закона за радиото и телевизията в обществените медии въобще. Въпросът е дали обновеният с 4 души състав ще постъпва по същия начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com