Намалява употребата на дърва за огрев, цената за кубик поевтиня

21926
Намалява употребата на дърва за огрев, цената за кубик поевтиня
Снимка: БГНЕС

За последните пет години използването на дърва за огрев е намаляло с около 15%. Това съобщи за „Монитор“ Николай Павлов, председател на Асоциацията за енергийно оползотворяване на биомаса. Според него основната причина за това е увеличаването на употребата на дървесни пелети, както и газификацията.

„Хората предпочитат пелетите, въпреки че са по-скъпи, защото тази технология улеснява отоплението и то става много по-чисто. Другото предимство при тях е, че те имат лимит на влажност. Ефективността на един котел на пелети е над 90%. На дърва за огрев е едва до 65%, особено ако те са влажни. Затова трябва да се използват и по-голямо количество дърва и по този начин донякъде се елиминира предимството на по-ниската им цена. Има, разбира се, все още бедни райони, където на хората се отпускат енергийни помощи под формата на дърва“, поясни той. Павлов припомня, че дървата за огрев, за да бъдат с необходимата ниска влажност, трябва да престоят поне година под навес или в закрито помещение.

Депутат: Има опасност от драстично увеличаване на цените на твърдите горива

„В началото на отоплителния сезон, управляващите са на път да вдигнат драстично цените на твърдите горива, които масово български...

По думите му България е сред страните, където сравнително широко се използват пелетите за отопление и по този показател не сме последни в Евросъюза. „Най-много се е увеличила употребата на този тип гориво в предпланинските райони на Родопите и Стара планина, Рила и Пирин, тъй като там има предприятия за производство на пелети. В по-големите градове също те са популярни, но главно в периферните квартали, където няма централно топлоснабдяване или газификация“, поясни той.

От своя страна заместник-председателят на асоциация „Биомаса“ Николай Каканаков каза, че единствено в някои райони на Румъния се използват повече дърва за огрев от домакинствата, отколкото у нас. „Големите потребители на дървесни горива в Централна и Западна Европа като Австрия и Германия разчитат повече на дървесен чипс, който е остатък от дървообработването, а не директно на дърва за огрев. България няма традиция в използването на дървесен чипс. Домакинствата рядко го купуват. Причината е, че той изисква специални условия за съхранение. От време на време трябва да се разбърква, за да не се самозапали от гниенето. Затова и въпреки ниската му цена, колкото и на дървата у нас, се избягва“, обясни той.

Проверка в част от търговските обекти, продаващи твърди горива за зимата, показва, че към края на втората десетдневка на октомври на годишна база на места се наблюдава спад на цените на кубика дърва за огрев с 5-10 лв. или пък има застой на цените от същото време на 2019-а. През миналата година цените малко преди началото на ноември са били стабилно на 100 лв. кубик, а сега са 95 лв. за най-търсените видове от бук и дъб. На места този обем дърва за огрев се предлага дори по 90 лв. или пък за 92 лв., какъвто е примерът с град Елин Пелин на изток от София. Там понижаването на потреблението е заради газификацията в района. В склад в столицата, намиращ недалеч от центъра, цената пък е 93 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com