Намериха се евросредства за ВиК мрежата на Перник и Радомир

9909
Намериха се евросредства за ВиК мрежата на Перник и Радомир
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

В рамките на настоящия програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) ще бъдат рехабилитарани ВиК мрежите на Перник и Радомир. Има изготвен проект и е сключен договор за финансиране с Управляващия орган на ОПОС. Инвестицията е над 100 млн.лв., като бенефициент по проекта е ВиК – Перник, съобщават от министерството.

Днес заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза в парламента, че в предишния програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 община Перник е пропуснала възможността да кандидатства за европейско финансиране за рехабилитация на ВиК мрежата си.

До месец започва пренасочване на вода от Владайския канал към язовир "Студена"

До месец ще започне пренасочване на вода от Владайския канал в язовир "Студена". Това каза за БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров...

Според ВиК инженери при сегашният график на водния режим, при който се спира водата два пъти в денонощието, ще се влоши технико – експлоатационното състояние на мрежата и ще зачестят авариите.

В Парламента заместник – регионалният министър още веднъж очерта основните проблеми, довели до кризисната ситуация с водоснабдяването в Перник, а именно – засушаването през годината, в резултат на което е намаляло нивото на водата в яз. „Студена“ 4 пъти спрямо същия период на миналата година и 3 пъти спрямо 2016 г.

Другият проблем е старата и амортизирана ВиК мрежа в общината, заради която загубата на вода в града достига 76%, а в някои селища и до 90 на сто. 

В момента се работи по четири варианта за изход от ситуацията в Перник.

Единият е яз. „Студена“ да бъде свързан с язовир „Долна Диканя“. Следващата седмица ще бъдат готови вторите проби на водата от там.

Прокуратурата разследва причините за водния режим и действията на ВиК Перник

Окръжната прокуратура в Перник започна проверка във връзка с водната криза и въведения воден режим. Чрез Върховна административна проку...

За да се реализира тази идея ще са необходими 12 млн.лв. за водопровод и помпена станция.

Обследвани са и местните водоизточници, които до сега са били замразени, но дебитът в тях е много нисък, което също не е алтернатива за водоснабдяването на общината.

Разглежда се и възможността „Владайският канал“ да се свърже до месец и половина с язовир „Студена“. Дебитът му е 15 литра в секунда, но при пълноводие се увеличава в пъти.

Към момента 17 области в страната са с нарушено водоснабдяване, в т.ч. 40 общини, 12 града, сред които Ловеч, Тетевен, Плевен, Добрич, Котел, Омуртаг и други. Засегнати са общо 315 хил души.

Вследствие на климатичните промени и динамичните хидроложки процеси, страната ни ще бъде изправена пред все повече предизвикателства, свързани с водоснабдяването, каза Нанков и подчерта, че за целта, за първи път от 30 години насам,  се изграждат нови язовири. Преди месец беше въведен в експлоатация язовир „Пловдивци“ до Рудозем, изгражда се и язовир „Луда Яна“ до Панагюрище.

Четвърти ден от кризата в Перник: Хората искат още виновни да понесат отговорност

Четвърти ден продължава кризата с безводието в Перник и околнаите села. Водата от язовир "Долна Диканя" не е годна за пиене, остава сам...

На дневен ред стои изграждането на яз. „Кюстендил“, както и на яз. „Черни Осъм“, захранващ Ловеч и Плевен.

Според Николай Нанков заради климатичните промени, които водят до интензивни валежи, последвани от трайни засушавания, много местни водоизточници пресъхват и се налага да се търсят алтернативни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com