НАП запорира имоти и сметки на бащата на манекенката от "Барселонагейт"

15706
НАП запорира имоти и сметки на бащата на манекенката от "Барселонагейт"
Снимка: Атанас Чобанов/Facebook

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев, който е баща на манекенката Борислава Йовчева, станала известна като обитателката на къщата в Барселона, заради която испанската полиция започна разследване за пране на пари и я свърза с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи сайтът BIRD.bg.

Според информацията на сайта Йовчев дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1,7 милиона лева, за които не е дал обяснение пред данъчните. Проверката на Bird е извършена през Имотния регистър и Агенцията по вписванията.

Наложената от НАП възбрана е станала в края на 2021 г., почти година след публикацията на “Ел Периодико”, която извади наяве разследване на испанската прокуратура за пране на пари и намеси името на тогавашния премиер Бойко Борисов. 

Още през 2016 г. в записите “Яневагейт” се чува гласа на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказа, че Борисов е купил къща в Барселона за 1,5 милиона евро. После става ясно, че мистериозна българска манекенка Борислава Йовчева отглежда детето си в луксозна къща в Барселона.

Информацията за скъпата къща беше изнесена в анонимни видеоклипове, публикувани през лятото на 2018 г., които се позовават на документи от испанските регистри.

БОЕЦ сезира испанската прокуратура през посолството на Испания в София. Няколко месеца по-късно, през март 2019 г., сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. Още: Спецпрокуратурата се покри за "Барселонагейт"

Разследването на испанския ежедневник “Ел Периодико” разкри, че освен къщата, чиято цена се оказа над 3 млн. евро, Йовчева управлява и бутик на пъпа на Барселона – фирмен магазин на луксозната италианска марка “Шервиньо”.

Във фирмата с бутика дял от 850 хиляди евро има нейния баща Георги Йовчев, който по професия е водопроводчик. Още 850 хиляди евро от капитала са внесени от офшорка.

Преди година от Испания препратиха разследването за пране на пари до МВР и българската прокуратура по подсъдност, но то все още не е приключило. По случая са възложени данъчни ревизии.

Проверка на BIRD.BG в Имотен регистър установи, че наложената от НАП възбрана върху имотите на бащата на “Мис Бикини” Георги Йовчев е станала в края на 2021 г. Още: Бакалова: Помогнах на Борислава Йовчева да се изнесе от Барселона, това е вид семейство за Борисов

От постановлението за обезпечителни мерки на НАП, издадено на 16.11.2021 г., става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Това съответства на дяловете му в испанската фирма с бутика Ema BG S.L.

Дължимият данък с лихвите към момента на постановлението е 267 171 лв. За да обезпечи това вземане, НАП запорира имотите в София и Сандански и банковата сметка на Йовчев в ОББ, в която има 209 903 лв. Към днешна дата дължимите лихви за неплатените данъци са около 100 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com