НАП запорира имоти и сметки на бащата на манекенката от "Барселонагейт"

15606
НАП запорира имоти и сметки на бащата на манекенката от "Барселонагейт"
Снимка: Атанас Чобанов/Facebook

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев, който е баща на манекенката Борислава Йовчева, станала известна като обитателката на къщата в Барселона, заради която испанската полиция започна разследване за пране на пари и я свърза с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщи сайтът BIRD.bg.

Според информацията на сайта Йовчев дължи 267 171 лв. данък за недекларирани 1,7 милиона лева, за които не е дал обяснение пред данъчните. Проверката на Bird е извършена през Имотния регистър и Агенцията по вписванията.

Наложената от НАП възбрана е станала в края на 2021 г., почти година след публикацията на “Ел Периодико”, която извади наяве разследване на испанската прокуратура за пране на пари и намеси името на тогавашния премиер Бойко Борисов. 

Още през 2016 г. в записите “Яневагейт” се чува гласа на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказа, че Борисов е купил къща в Барселона за 1,5 милиона евро. После става ясно, че мистериозна българска манекенка Борислава Йовчева отглежда детето си в луксозна къща в Барселона.

Информацията за скъпата къща беше изнесена в анонимни видеоклипове, публикувани през лятото на 2018 г., които се позовават на документи от испанските регистри.

БОЕЦ сезира испанската прокуратура през посолството на Испания в София. Няколко месеца по-късно, през март 2019 г., сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. Още: Спецпрокуратурата се покри за "Барселонагейт"

Разследването на испанския ежедневник “Ел Периодико” разкри, че освен къщата, чиято цена се оказа над 3 млн. евро, Йовчева управлява и бутик на пъпа на Барселона – фирмен магазин на луксозната италианска марка “Шервиньо”.

Във фирмата с бутика дял от 850 хиляди евро има нейния баща Георги Йовчев, който по професия е водопроводчик. Още 850 хиляди евро от капитала са внесени от офшорка.

Преди година от Испания препратиха разследването за пране на пари до МВР и българската прокуратура по подсъдност, но то все още не е приключило. По случая са възложени данъчни ревизии.

Проверка на BIRD.BG в Имотен регистър установи, че наложената от НАП възбрана върху имотите на бащата на “Мис Бикини” Георги Йовчев е станала в края на 2021 г. Още: Бакалова: Помогнах на Борислава Йовчева да се изнесе от Барселона, това е вид семейство за Борисов

От постановлението за обезпечителни мерки на НАП, издадено на 16.11.2021 г., става ясно, че на Георги Йовчев е направена ревизия и е установено, че само за 2015 г. той е получил недеклариран доход 1 711 351,25 лв. Това съответства на дяловете му в испанската фирма с бутика Ema BG S.L.

Дължимият данък с лихвите към момента на постановлението е 267 171 лв. За да обезпечи това вземане, НАП запорира имотите в София и Сандански и банковата сметка на Йовчев в ОББ, в която има 209 903 лв. Към днешна дата дължимите лихви за неплатените данъци са около 100 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com