Нарушен ли е законът с новия генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“?

17226
Нарушен ли е законът с новия генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“?
Снимка: Дарик радио

40-годишният финансист Добромир Янев бе назначен за генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ на 4-ти август тази година. Заповедта за това е на Георги Тодоров – служебен министър на транспорта. Председател на Управителния съвет дотогава е Ангел Забуртов.

В Управителния съвет, освен Янев, тогава влизат Ивайло Иванов и Георги Димитров.

Всичко това се случва при вече обявен от министъра конкурс за генерален директор, стартиран по-рано, на 16-ти юли.  

Доколко законно обаче е назначението на Янев?

Справка в Търговския регистър сочи, че към онзи момент той е представляващ сдружението „С мисъл за всеки“, което е с нестопанска цел.

Но е едноличен собственик и управител на „Фин Експерт Бургас“ ЕООД. Статусът му е непроменен и към днешна дата. Предметът на дейност на фирмата е следният: „Консултантски услуги в сферата на финансите, счетоводството и застраховането; покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид; продажба на стоки от собствено производство; търговско представителство и посредничество; комисионни, спедиционни и превозни сделки; складови сделки; лицензионни сделки; стоков контрол; сделки с интелектуална собственост; хотелиерски, туристически, рекламни, информационни, програмни, импресарски или други услуги; покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба; лизинг“.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дружеството е учредено на 29-ти март и вписано в Търговския регистър в началото на април т.г.

Има редица изисквания в Закона за публичните предприятия за управител или член на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие. Посочени са изчерпателно в чл. 20, ал. 1. Едно от тях, визирано в точка 10, е да не извършва търговски сделки от свое или от чуждо име.

Бидейки управител и собственик на търговско дружество Добромир Янев към онзи момент, а и сега, генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ изглежда не отговаря на това изискване.

Въпреки това обаче, в деня на назначението си той е декларирал изрично следното: „Не извършвам търговски сделки от свое или от чуждо име“. Положил е подпис под декларацията, която завършва с изречението: „Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от НК“.    

Справка в сайта на транспортното ведомство сочи, че Добромир Янев не е кандидатствал в конкурса за генерален директор. Допуснати до устната част на конкурса са: Евгений Москов, Петър Сеферов, Ивайло Иванов и Ангел Забуртов. 

Actualno.com отправи запитване по казуса с назначението на Янев до министъра на транспорта и очакваме неговия отговор. На 11.11.21 отговор дойде. Накратко, според него, нарушение няма, въпреки че Янев извършва търговска дейност. Причината - извършваната дейност не била сходна с дейността на "Пристанищна инфраструктура". Ето и отговорът в пълнота:

1. Каква квалификация и опит притежава г-н Добромир Янев, за да бъде назначен като генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“?

Г-н Добромир Янев има завършена степен бакалавър „Финансово дело“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ гр. Свищов и степен магистър „Банков мениджмънт“ в същия университет.

Органите на управление и контрол на публичните предприятия следва да отговарят на условията посочени в чл. 20 от Закона за публичните предприятия, на които изисквания г-н Янев отговаря.

2. Защо г-н Добромир Георгиев Янев е назначен и все още е генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, след като не отговаря на чл. 20, ал. 1, т. 10 от Закона за публичните предприятия – той и към датата на назначението, и към днешна дата (20.10.2021 г.) е едноличен собственик и управител на фирма „Фин Експерт Бургас“ ЕООД?

Преди сключването на договора, в съответствие с изискванията на Закона за публичните предприятия, г-н Янев е подписал необходимите две декларации – едната по чл. 20, ал. 1, т. 1-8 и 13 от Закона за публичните предприятия и чл. 115п, ал. 4 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България и втората по чл. 20, ал. 1, т. 9-12 и чл. 20, ал. 3 от Закона за публичните предприятия.

Регламентираната в чл. 20, ал. 1, т. 10 от Закона за публичните предприятия забрана по отношение на управителите или членовете на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие да не извършват търговски сделки от свое или от чуждо име се прилага само в случаите, когато се извършва дейност, сходна с дейността на дружеството (чл. 20, ал. 2 от Закона за публичните предприятия). В тази връзка, видно и от справката в Търговския регистър, предмета на дейност на фирма „Фин Експерт Бургас“ ЕООД, в която г-н Янев фигурира като управител, не е сходен с предмета на дейност на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

3. Не считате ли, че горепосоченото е в нарушение със закона?

Предвид изложеното, считам че не е налице нарушаване на разпоредбите на Закона за публичните предприятия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com