Назначават 10 млади посланици в чужбина

22295
Назначават 10 млади посланици в чужбина
Снимка: БГНЕС

10 нови посланици са договорили след месеци блокаж на дипломатическите назначения президентът Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева. Смените им вече са одобрени от Министерския съвет и остава да бъдат издадени укази на държавния глава за назначенията на 10-имата, става ясно от публикуваните в правителствената информационна система решения, пише 24 часа.

Всички от новите посланици са дипломати от кариерата, около 40-годишни и са изключително перспективни, хвалят ги техни колеги от Министерството на външните работи. Маргарита Ганева – новият посланик на България в Полша, е единственият по-възрастен от групата. Тя вече бе първи дипломат на България в Словакия, а сега сменя във Варшава Емил Ялнъзов. В Унгария на мястото на Уляна Богданска заминава Христо Полендаков, който е смятан за един от най-перспективните кадри на Външно. Той бе посланик в Иран по време на европредседателството на България и представляваше целия Европейски съюз. Посланик към Съвета на Европа пък става Мария Спасова, също млад дипломат от кариерата.

Захариева към посланиците ни: Работете за българите зад граница

За материализиране на добрите политически контакти на България зад граница в икономически резултати и за продължаване на грижата за бъл...

Всички останали назначения, договорени между Захариева и Радев, са извън Европа. В Тунис на мястото на Славена Гергова отива директорът на “Обща външна политика” в МВнР Веселин Дянков. В Египет пък заминава Деян Катрачев, млад арабист, който е започнал работа в МВнР, когато външен министър бе Николай Младенов. Лъчезара Стоева, която вече е била в мисията ни към ООН в Ню Йорк, става посланик към организацията на мястото на Георги Панайотов. В Аржентина на мястото на Андрей Техов заминава Стоян Михайлов. Досега той бе зам.-посланик в Берлин.

Най-безспорното назначение пък било на Мариета Арабаджиева в Япония. Младата дама е забелязана от Захариева, а впоследствие получила много добри оценки и от Радев при посещението на президента в Токио за интронизацията на император Нарухито. В Бразилия отива досегашната шефка на “Консулски отношения” Божидара Сърчаджиева, а в Мексико - Милена Иванова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com