Не е официално ясно колко са случаите на преместили се самоволно от един бежански център в друг

1492
Не е официално ясно колко са случаите на преместили се самоволно от един бежански център в друг
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) не уточни пред Actualno.com броя на случаите на нерегламентирано преместване от един бежански център в друг на територията на България от средата на 15 март, 2016 година насам. Тогава начело на ДАБ застана нов председател. От Агенцията обаче признаха, че има такива случаи – така, както вече на два пъти стори настоящият председател на ДАБ и бивш вътрешен министър в служебния кабинет на Марин Райков Петя Първанова, която спомена за случай на преместили се без разрешение 120 мигранти от бежанския център в Харманли в бежанския център във Военна рампа.

Официалните въпроси на Actualno.com, базирани именно на думите на г-жа Първанова, изречени в ефира на БНТ на 1 септември и 11 октомври тази година, целяха изясняване на ситуацията и дали ДАБ не се съмнява, че такива премествания на повече мигранти се правят умишлено с цел трафик на хора. Агенцията отговори на Actualno.com, че в правомощията на председателя на ДАБ не влизат установяване на трафик на хора или каналджийство, но и че "служителите в центровете на ДАБ работят в синхрон с районните управления на МВР и при наличие на индикации за такава дейност уведомяват компетентните институции". Агенцията посочва и, че "МВР, съвместно с ДАБ, провежда седмични специализирани полицейски операции, при които се извършват детайлни проверки на лицата в центровете на ДАБ". Агенцията правела такива проверки сама всеки ден.

Условията за мигрантите в Гърция са ужасяващи, твърди "Лекари без граници"

Международната медицинска организация „Лекари без граници“ смята, че мигрантите в лагерите в Гърция все още живеят в предим...

Според ДАБ чужденците, търсещи закрила в България, се настаняват в определен бежански център съгласно критерии като пол, възраст, семейно положение, държава по произход, религия и имат право свободно да се движат на българска територия, без да променят адреса си съгласно чл. 29, ал. 9 от Закона за убежището и бежанците. Този текст предвижда чужденецът да разполага със средства "за задоволяване на основните си жизнени потребности" и ако е така, той може да се настани на избран от него адрес, без да получава финансова помощ от ДАБ.

От ДАБ изрично уточняват, че когато са констатирали случаи на преместили се без разрешение от един бежански център в друг, са правили предупреждения и са връщали мигрантите в центъра, в който всъщност са регистрирани. Причината – нарушението е административно, не криминално. ДАБ припомня, че именно в тази насока вече има предложени законодателни промени – ако някой очакващ закрила от България чужденец "многократно" бъде хванат да се премества от един център в друг без разрешение, той ще бъде местен в помещение от затворен тип и ще му се ограничи свободата на движение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com