Недостиг на дърва и пелети, цените им скачат

18468
Недостиг на дърва и пелети, цените им скачат
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Дърва и пелети няма - складовете в цялата държава са празни, десетки фабрики спряха, а цените скачат всеки ден. Дефицитът се породил от лошото време - заради дъждовете извозването на дървесината от сечищата е трудно. Другата причина е истински взрив на търсенето. Хората са уплашени, че след Нова година цената на тока драстично ще скочи, и се запасяват с твърди горива, предава 24 часа.

Домакинствата, ползващи дърва за отопление, са 1 899 226 от близо общо 3 млн. у нас, а 1 244 068 се отопляват само на дърва. За един сезон средно се харчат по 8 кубика. Това означава, че една зима се използват около 6,5 млн. кубика, от които половината идват от държавните гори. Най-бедната част от българите предпочита дървата. Търговци обявяват двоен скок на кубик. На спешна среща на 6-те горски стопанства при земеделския министър Христо Бозуков обаче се говореше, че кубик дърва може да се закупи до 47 лева, както е било през 2021 г. , а ако сам си отсечеш - максимум 22 лева. Горските успокояват, че ще има дърва за всички, но трябва да се закупуват от тях.

Дървата за огрев поскъпват или изчезват от пазара

Ако държавата предоставя на местното население дървесина на цена около 50 лева на кубик с доставката, то предприятията вече са готови д...

Реалността обаче е малко по-различна. Във вторник в складовете на “Топливо” в София предупредиха, че няма дърва и пелети и не знаят нито кога ще дойдат, нито на какви цени ще бъдат. На борсите за дърва във Варна например един кубик е 110 лева, като се очаква поскъпване. Ако се поръчат нарязани и нацепени от борса или склад, излиза доста по-сериозно в сравнение с горските стопанства, където цената за Варна и Добрич е 47 лева без включен транспорт. В Пловдив повечето складове за дърва са празни. Там, където има, ги продават по списък и с предварителна заявка. Цената на кубик е 120 лева. Няма дърва за огрев и в Пазарджик и така е от седмица. При търговците има списъци със заявки, които не са изпълнени. Цената варира от 105 до 120 лв. за кубик. И в Смолян, където 70% от домакинствата се отопляват на дърва, има недостиг. На свободния пазар цената на кубик иглолистна дървесина е между 50 и 60 лв., а на широколистната - около 90 лв. Няма дърва за огрев, защото дървесината отива при големите фирми, заяви търговка от Дебелец. Във Великотърновско цената на кубик е стигнала до 150 лв., а заявките се разсрочват за месец. В Благоевград най-много се търсят широколистни видове - дъб и бук, които се продават за 100 лв. кубикът, но ако са нарязани, цената скача с още 20 лв.

Фирмите, които са складирали дърва в града, предлагат като бонус безплатен транспорт. В склада на горското стопанство широколистните дърва са около 90 лв. за кубик, но не са нарязани. Нарязаните и нацепени са с 10 лв. по-скъпи. Иглолистните нарязани струват 70 лв., а ненарязаните са 63 лв. В други горски стопанства в региона не се предлагат нарязани и нацепени дърва. Купувачите трябва да платят разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Така се стига до 100 лв. за кубик. Още по-драстични са скокът и липсата на пелети. Това екоотопление в последните години е предпочитано от хиляди семейства. Голямата изненада е, че през май тон от тях е струвал 370 лева. С днешна дата цената варира от 670 лева до космическите 940 лева. Анализът на търговците показва, че само за 5 месеца има близо 300 процента увеличение на пелетите. Скокът е започнал в края на август и днес ситуацията е повече от драматична. Част от търговците са спрели да купуват от български предприятия заради космическото поскъпване. Производители се оплакват, че дървесината също се е увеличила - 250 лв. на тон, но имало голям недостиг.

Пелетите поскъпнаха двойно, а много предприятия затвориха заради липса на дървесина. Търговци са потърсили изход, като внасят украински пелети, които обаче също вдигат цената за българския пазар. Налични в момента пелети могат да се намерят от малки производители, предимно от слънчогледови люспи и пакетирани в огромни чували, побиращи около тон, търгуват се за 450 лв. Около средата на ноември се очакват и пакети от 15 кг. На места без чакане се намират румънски пелети, които струват 750 лв. за тон. Собственик на фирма с голям склад в София обясни, че във вторник е дошъл един камион с пелети, но са свършили за минути. Той е от тези, които не купуват вече български заради цената от 940 лв. за тон. Преди вземал от Троян и Копривщица, но фабриките там сега били затворени. От 100 фирми у нас няма от коя да купиш, оплаква се търговецът.

Малки цехове за пелети признават, че нямат достатъчно суровина за производство заради неритмичния дърводобив. В Монтана почти двойно са поскъпнали пелетите. При първоначална цена от 350 до 400 лв. за тон сега се продават по 600 лв. Освен това ги няма, търговците правят списъци на желаещите и се чака по месец. “Всичко, което произвеждаме, е записано до януари”, казва собственик на цех за пелети в село Козаревец. Цената е 420 лв. за тон. Ползватели на котли на пелети се спасяват със слънчогледови, но те са понискокалорични. Много фабрики в страната са затворили, а тези, които имат някакви количества, предпочитат да ги изнасят в чужбина заради по-високите печалби, коментират в бранша.

Започнаха доставките на дърва за огрев в Североизточна България

Над 48 000 кубични метра дърва за огрев са доставени на физически лица от Североизточна България, след направени заявки към кметствата ...

“Горската мафия убива пазара. Между фабриките за пелети върви надцакване кой ще даде повече пари на производителите на дървесина и тя се кара при този, който плати най-много”, обясни Кирил Кокошаров, оторизиран представител на старозагорска фабрика. Тя също е в престой. Затова и Кокошаров предлага временно да се забрани износът на дървен материал, да се вдигне забраната за сеч и да се обособят места, където може да се реже дървесина. “Иначе стотици фирми в бранша са обречени на фалит”, смята той. Третият начин да се възобнови производството е да започне внос на дървесина. “Доста фирми се опитват да намалят разходите, като пробват да преминат на пелетни котли, но пелети в момента просто няма”, твърди Вълчо Константинов, който държи склад за дърва и пелети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com