Непреходната София

7272
Непреходната София
Снимка: Славея Лазарова

Онези места, в които се озоваваш не по план, а за да довършиш започнатото. Златни чекпойнтове при дневни разходки и нощни приключения. За тази цел може да разчиташ на две неща: градската софийска муза, бдяща над авантюристите, и нейното естетическо продължение: очилата Polaroid, по които си паднахме, така както ти си падна по онзи любим човек и не можеш да го свалиш от вътрешния си взор.

Решихме да се разходим из тези непреходни места и да ги видим в ново разпределение на светлините и сенките. Същата универсална градска ситуация, която обаче искаш да погледнеш отвъд и преживееш наново с друга перспектива. Всичко е въпрос на контраст.

Телефонната палата 

На един хвърлей място от Народния. Място за допиване, довлюбване и афтърпарти на афтърпартито. Прощавай, стана малко сложно, но пък знаем какво значи фразата "айде още малко" и как отваря скрити пролуки във времето и неочаквани изгреви, за които не си се подготвял. Е, ние щракнахме няколко фотоса тъкмо рано сутрин там и посрещнахме деня в полароидено красиво.

ул. "Иван Вазов" 

И по-точно при пресичането й с "Раковска". Ей това място ти трябва, в случай, че искаш всички готини места да си толкова близо, че да изпаднеш в когнитивен дисонанс накъде точно да тръгнеш. Има такова нещо: градски мултитаскинг, който е само за доказани специалисти. В случай, че не искаш да ти личи объркването в погледа, слагай смело очилата и изглеждай толкова фокусиран, колкото си искаш.

Национална галерия "Квадрат 500" 

И градинката отпред. А визуалният усет не е просто необходимо условие за художнически талант, той е начин на живот и умението да виждаш отвъд очевидното. Ако имаш изострен нюх към градската палитра от цветове и се нуждаеш единствено от креативно вдъхновението, пробвай с музите на полароида.

Ботаническата градина 

Влез там, дори и цялото ти познание за растенията да не различава кактус от мушкато. Но пък ако офисно придобитият ти далтонизъм вече движи поглед само между екрани, вземи си организирай личното спасение. Само розариумът ще е достатъчен и ето - постепенно правоъгълникът на компютърния екран, отпечатан в зрителното ти поле, започва да угасва. Нуждаеш се от цветове, а цветовете са нуждаят от нов поглед към тях. 

Регионалният исторически музей 

Над 120 хил. движими културни ценности - още от новокаменната епоха. Както и специализирана научна библиотека с около 12 000 единици. Казват, че истинският музей трябва да успее да те смаже: да отвори портала към миналото, което пък да ти напомни, че нищо не започва с теб и няма да завърши. Но ти не се потискай от собствената си ефимерност, а направи обратното - приеми я със смело сърце и й се наслади на макс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com