X
 
 

Убиват застрашен вид лешояди за вуду магии в Африка

13071 0
photo of Убиват застрашен вид лешояди за вуду магии в Африка
Снимка: Зелени Балкани

Нелегален трафик в Нигерия и Нигер, с убити световно застрашени египетски лешояди, използвани за вуду магия, бе разкрит със съдействието на партньорите по "LIFE+" проект от България и Гърция и с основното съдействие на партньорски организации от Африка, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Престъпната схема, в която участват традиционни ловци на лешояди и търговци, е разкрита благодарение на убит лешояд в Нигер. Птицата е била снабдена със сателитен предавател, което позволил разплитането на нелегалната схема. Случаят е един от многото в района между Нигерия и Нигер, където масово се избиват лешояди и гарвани за "магически" церемонии и ритуали.

Сателитните предаватели осигуряват ценна информация за вида, необходима за целите на неговото опазване. В този случай ролята му се оказала и друга - благодарение на модерното проследяващо устройство се разбрало кога и къде е убита птицата.

Разследването, предприето от партньорите на проекта "LIFE+" е организирано с подкрепата на Фонда за опазване на Сахара в Нигер и Орнитологичния изследователски институт "А. П. Левентис" в Нигерия, е разкрило, че лешоядът е убит от традиционен ловец на лешояди, който редовно идва от Нигерия. Целта е била птицата да бъде продадена на богати клиенти в Нигерия за традиционни "магически" церемонии.

В района между Нигерия и Нигер нигерийски ловци избиват масово лешояди и гарвани с тази търговска цел. Според събраните данни лешоядите от всички видове, които са убивани с тази цел, са значителен брой – известни са стотици случаи за последните 10 години. Само по време на последното си пътуване, споменатият ловец е убил осем лешояда.

В Нигерия на лешоядите се гледа като на източник на печалба, въпреки че са защитени от закона. Черният пазар там е широко разпространен. Докато отношението на местните общности към лешоядите в Нигер е негативно – той е считан се мръсна и грозна птица. Съществува и "морален закон", според който правенето на магия на друг човек се счита за престъпление. Затова птиците не се използват в страната, но се изнасят за Нигерия, където има голямо търсене за вуду цели.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 12 декември

Овен Тази сряда не си поставяйте граници на желанията. Колко от тях ще бъдат изпълнени ще ви покаже какви са ви ресурсите към момента ...

Последно в Актуално