X
 
 

Посмъртна почит

Българският културен клуб – Скопие се обърна с писмо до Actualno.com за публичен призив и предложение към Президента и Министър-Председателя на Република България, 32-годишният български гражданин Пламен Петков, който пожертва живота си, за да спаси невръстно дете във Великобритания, да бъде удостоен посмъртно с най-висша държавна награда, а паметта му да бъде подходящо почетена и увековечена като пример за бъдещите поколения.

"С чувство на дълбока тъга, но и на национална гордост, научихме за подвига на българския електротехник Пламен Петков, който с цената на собствения си живот спасява от удавяне 5-годишно английско момиченце. Постъпката на младия българин ни напомня за най-ярките образци на саможертва в историята на нашия народ и за най-светлите добродетели на българина и българския дух през вековете", споделят от БККС.

Според тях на фона на агресивния чалга-манталитет, ерозиращ хилядолетната българска култура и обществено-политическия живот, такива примери на безкористна саможертва изпълват с обоснована гордост не само гражданите на Република България, но и всички българи, които по силата на историческите обстоятелства днес живеят извън нейните предели.

Това е истинският български герой. Човекът, жертвал себе си за живота на английско дете

Това е българският герой. Това е човекът, който жертва собствения си живот, за да подари нов шанс на 5-годишно момиченце в Англия. Той...

Българският културен клуб – Скопие изразява своята надежда, че властите и гражданското общество във Великобритания също ще почетат по подходящ начин саможертвения подвиг на нашия сънародник Пламен Петков.

В същото време в Стара Загора учителите и съучениците на Петков се разплакаха, когато узнаха, че именно той е човекът, жертвал себе си, за да спаси детски живот. Директорът на професионалната гимназия по електроника, обмисля да поставят паметна плоча в двора на училището, която да напомня за героичния подвиг на Пламен.

Днес в Международния ден на детето подвигът на нашия сънародник предизвиква още по-голямо възхищение у нас и във Великобритания.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...