Никой не трябва да гладува заради наложена карантина, настоява организация

1890
Никой не трябва да гладува заради наложена карантина, настоява организация
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Според Евростат близо 300 000 от българите са работещи, но бедни, или "работещи бедни". Това означава, че макар и тези хора да работят, нямат достатъчно средства, за да задоволят основни нужди - храна, отопление и други социални разходи. Това заявяват от Тръста за социална алтернатива в своя официална позиция.

Те прогнозират, че именно тези "работещи бедни" първи ще загубят работните си места заради кризата.

"Освен тези хора в страната има и други "невидими" българи. Това са тези извън социалната система и програмите за подкрепа. Подминаваме ги всеки ден край кофите за боклук, в парковете или на улиците. Работят и живеят без сигурен месечен доход, без достъп до вода и ток, и перспектива за развитие. Прехранват се основно от припечеленото в рамките на деня. Не могат да поискат нищо от институциите, защото за тях тези хора не съществуват", напомнят от Тръста.

Те посочват, че проблем за тези хора в условията на извънредно положение е липсата на адрес, а понякога и на лични документи.

Лицемерие и(ли) глупост - гладът или коронавирусът убиват повече хора?

В последните седмици българското публично пространство буквално е превзето от коронавируса. Цялата тази истерия изглежда доста странна,...

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

"Къде трябва да пребивава един гражданин, ако няма дом или адрес? Улицата ли е неговият дом? Явно всеки може да го глоби с 5 000 лв. за това, че е бездомен и никой не му е дал покрив над главата?", недоумяват от Тръста.

Те настояват държавата да създаде концепция как да окаже подкрепа на тази немалка група от своето население.

В ситуация на извънредно положение изключването на цели групи от обществото от държавните системи води до агресивна несправедливост, категорични са от Тръста. Според тях България все още има ресурса да докаже, че всички са от значение за бъдещето й.

Те напомнят и че в условията на извънредно положение училищата са затворени, а това означава, че хиляди ученици нямат топъл обяд, който доскоро им е осигурявал училищният стол.

Млад мъж е починал в района на "Западен парк", бил много слаб

Млад мъж e починал в района на квартал „Западен парк“ снощи, съобщава „Фокус“. На мястото са пристигнали полиц...

Те посочват, че същевременно парите за тази храна са предвидени в общинските бюджети и е необходимо решение на общинските съвети за промяна на наредбата, с която се извършват доставките на храна.

След като учениците могат да учат онлайн и почти целият свят комуникира през интернет, дори и европейските институции, няма пречка такова решение да се вземе дистанционно, смятат от Тръста.

Лицемерие и(ли) глупост - гладът или коронавирусът убиват повече хора?

Те са категорични, че трябва да се намери начин да се достави тази храна, която вече е договорена, до тези, които имат нужда от нея.

Нито едно дете не трябва да гладува, защото държавата е решила да наложи масова карантина, отсичат от Тръста.

Радев: Сити хора вземат решения, а гладният човек излиза на улицата

Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но ...

Като вариант те предлагат училищните автобуси да разнасят тази храна по домовете. Напомнят и че има онлайн платформи за доставка на храна, социален патронаж към общините, както и доброволци, които биха се включили в такава мисия.

От Тръста посочват и че трябва да се помисли как услугата за доставяне на храна да не обваща само възрастни и самотни хора, а да се разшири и към тези в най-уязвимо положение.

Те предлагат за тази цел да се въведат ваучери за храна за хората в нужда, които да важат до края карантината или извънредното положение.

Според тях са нужни и допълнителни мерки в подкрепа на неправителствения сектор. "В условията на извънредно положение неправителствения сектор успява да мобилизира значителен финансов, човешки и технически ресурс в подкрепа на най-уязвимите български граждани, които очевидно са забравени или неглижирани от държавата. Доброволци и дарения подпомагат и тези, които са на първа линия - медиците, тези, от които зависи нашия живот в момента", посочва се в позицията.

От Тръста подчертават, че неправителствените организации, работещи на терен в непосредствена връзка с домакинства, обикновено са извън обсега на всяка държавна услуга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com