НИМ: Ритонът на Васил Божков не е откраднат

7167
НИМ: Ритонът на Васил Божков не е откраднат
Снимка: БГНЕС

Антикварната колекция на Васил Божков, която се съхранява в Националния исторически музей, както и всички действия на музейните работници, свързани с нея, се заснемат с видео 24 часа в денонощието, обясниха пред в. „24 часа“служители на НИМ. Тези записи ще бъдат предоставени в съда и така категорично ще докажат, че твърденията на самия Божков за откраднат негов сребърен ритон са евтина пропаганда.

Преди дни Васил Божков, който се укрива в Дубай, се оплака, че антикварен магазин в Западна Европа предлага за продан сребърен ритон от колекцията му, който бил иззет от офисите му.

Васил Божков: Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата

Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Това написа като отговор на поредната порция обвинения Ва...

Това предизвика остра реакция от директорката на музея Бони Петрунова, която се грижи за иззетите антикварни предмети от офисите и дома на Васил Божков.

Служители на музея казаха пред вестника, че всички техни действия по съхраняването на колекцията, както и физическото им съхраняване 24/7 се видеозаснемат. Това се прави, защото знаят, че си имат работа с ДС и ще бъдат подложени на непрестанни атаки.

Хора от антикварния бизнес казаха за "24 часа", че едва ли в тази пандемична обстановка е възможно ценен антикварен предмет да бъде изнесен при напълно спрели пътувания из Европа. Дори и да е бил откраднат, евентуалният разбойник би предложил на Божков да си го откупи, а не да я изнася до европейски антиквар, който тутакси да го обяви за продан и предложи на избягалия обвиняем. Твърде е сложно, за да е реалистично.

Дори и да се допусне, че служителите в българските музеи са продажни и алчни, едва ли са загубили инстинкта си за самосъхранение.

Ако искат да крадат от поверените им предмети - хиляди на брой, те можеха да откраднат нещо друго, не по-малко ценно, а не точно веществено доказателство от дело с голям интерес срещу милиардер с политически и всякакви връзки. От една страна, те ще се конфронтират с правосъдието, от друга - с влиятелен човек. Защото макар и иззети, тези предмети не са още конфискувани и са собственост на Божков, който, както и да завършат процесите срещу него, ще продължи да се грижи за имуществото си.

Васил Божков е с нови 7 обвинения за престъпления

Днес (27 май 2019 г.) Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност бизнесмена Васил Божков за ръководене на о...

Затова версията, която съобщава Васил Божков, е много малко вероятна. Освен това неубедително звучи и начинът, по който предметът е бил разпознат - само по описания, коментира „24 часа“.

Яснота по въпроса може да даде прокуратурата, като просто покаже предметите, които са иззети. Но там има твърда позиция, че няма да влизат в обяснителен режим с избягалия обвиняем и каквото имат да казват и показват, ще се случи в съда на процесите.

Вижте още:

Божков заплаши Гешев със съд заради иззетата колекция

Божков разкри: Ритон от иззетата ми колекция е обявен за продажба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com