Нинова иска прокуратурата да спре умъртвяването на животни

9784
Нинова иска прокуратурата да спре умъртвяването на животни
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е пуснала жалба до прокуратурата с искане да спре умъртвяването на животни в населените места, обявени от властите за огнища на чума по овцете и козите.

Нинова и депутати от БСП са в с. Шарково - едно от засегнатите от заразата. Според съобщение на пресцентъра на партията жителите му днес са направили жива верига пред полицаите и ветеринарите. БНР потвърждава, че евтаназирането там е спряно заради протеста.

Порожанов призна: БАБХ не работи достатъчно добре с хората с болни животни

Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да и...

"Разговарях с главния прокурор Сотир Цацаров. Помолих МВР да оттеглят полицаите, за да не се стига до сблъсъци. Пускаме спешно жалба до Прокуратурата, с която искаме спиране на заповедта за избиване на животните. Тук съм с народните представители от региона и няма да си тръгнем, докато не се изясни истината", каза Нинова в Шарково, цитирана от пресцентъра си.

Вчера селото беше посетено от земеделския министър Румен Порожанов, който обясни на стопаните, че изтребването на животните им няма алтернатива, защото такива са правилата за действие, а и ако болестта се разпространи, това означава забрана за износ на български млечни и месни продукти в Европейския съюз. Той обеща по-високи компенсации, отколкото нормативната уредба предвижда - поне 190 лв. на умъртвено животно, като плащането ще започне утре.

Левицата обаче споделя съмненията на местните жители, според които доказателствата за заболяването не са безспорни. Нинова съобщи днес, че разполага с официални документи, от които се вижда, че заповедта за унищожаване на животните е издадена пет дни преди да е излязъл протоколът с лабораторните резултати.

Продължава евтаназирането на животни в ямболското село Шарково

И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни заради откритата зараза от чума. Над три хиляди овце и кози бяха умъртвени п...

Междувременно, Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви протест заради евтаназията на животни. Той ще се проведе на 18 юли, от 12:00 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на бул. "Христо Ботев" в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com