X
 
 

Няколко вида риба са изчезнали от България

3945 4
Няколко вида риба са изчезнали от България
Черноморската скумрия, която се срещаше в Черно море, вече я няма, защото популацията й се е изчерпала. Това каза в интервю за БГНЕС хидробиологът и ихтиолог Пенчо Пандъков, който е и част от Сдружение „Балканка“. Освен скумрията са изчезнали и два вида есетри, които са се срещали в р. Дунав, посочва хидробиологът и подчертава, че наред с тези видове има и такива, които са застрашени от изчезване.

„От 6 вида есетри в р. Дунав - два са изчезнали вече, три са критично застрашени и едив вид е само застрашен. Това са еволюционно най-старите и атрактивни риби. А от гледна точка на сторанския риболов и едни от най-ценните. От тях се добива скъпо струващият черен хайвер“, обяснява Пандъков.

Ще оцелее ли рибата в яз. "Студена"?

Освен кризата с водния режим в Перник се оказва и че никой не знае колко е рибата в язовир "Студена", дали има достатъчно кислород &nda...

Пред сериозна заплаха е и оцеляването на змиорката.

„Тя е проблематична, защото не може да достигне местата, където отрастват младите. Тя се размножава в Саргасово море, близо до бреговете на Латинска Америка. Водните течения докарват ларвите до Европа и от там те навлизат по нашите реки и крайречни езера, където трябва да отраснат. Такова беше Стралджанското блато, което вече е пресушено, то беше най-голямото вътрешно блато в страната. Основният вид, който е бил ловен при промишления риболов е била змиорката. По р. Янтра тя е стигала до В. Търново като в крайречните влажни зони на Янтра са били основно доминиращи, вече е изчезнала от там“, допълва той.

По думите му същите проблеми имаме с типичните обитатели на чистите реки, некоригираните реки и там където няма ВЕЦ-ове, такива са Балканската кротушка, двата вида гулеши, щипоците – балкански, български, голям и обикновени щипок.

Главната причина за измирането на видовете е изчезването на местообитанията им, в следствие на построяване на ВЕЦ, корекции на реки и замърсяване на водите.

На всеки изнесен тон риба годишно внасяме шест

България изнася 10000 тона риба на година, но вносът е в пъти повече, показват данните на земеделското министерство. Около 64000 тона с...

„Имаме особен проблем с опазването на рибите, особено с мигриращите групи риби. Блокирали сме голяма част от техните миграционни коридори и това възпрепятства тези видове да достигат до местата, където се размножават или хранят. Най-моного страдат миногите, които са почти изчезнали. Има само единични свидетлства от последните 30 г. от река Дунав, като става дума за индивиди, които са размножени в румънски или сръбни реки“, казва в заключение Пандъков.

И добавя, че про ибследването на яз. Пчелина са установири, че на 5 км. под малката водно-електрическа централа всички риби са изтровени от дейността на съоръжентието. Преди построяването на ВЕЦ-а там е имало струмския гулеш, който е типичен за р. Струма и Места.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  По най-разнообразни перфидни начини ни обработват да се откажем от ВЕЦовете ни (които ни дават независимост) и да прегърнем идеята за нова руска АЕЦ, която да ни обвърже завинаги енергийно с онази агресивна страна. Ами добре, щом толкова пречат ВЕЦ-овете на рибата, спрете ги и стройте АЕЦ. Скоро може да имате двуглави риби. Но и двуглави деца.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Циклопа Кудкудяк !
  : 1 !
 • Ричард Ран 1.2 Ричард Ран преди 4 седмици Профил на трол?
  Шараните изчезнаха, шаранитеее.И вече никой не вярва на грантаджийски лъжи като твоите :))
  : 0 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Тролчето, тия мини вецове произвеждат ток, колкото за една махала с 20 къщи, а през лятото като няма вода и нищо!!! Каква енергийна независимост та хапи между ушите? Има само финансова и то зависимост, за тез дето продават тока от ВЕЦ НА 20Х цени и са те турили пред компа да трошиш и им браниш интересите! И защо ни трябва нов АЕЦ ? Твоите господари точат зъби за милионми далавери! Иначе съвсем ско виж още ›› ро ще останем 2-3 милиона, без икономика и половината ток от Козлодуй няма да можем да потребяваме! Що не кажеш за десетките ТЕЦ на твоите работодатели, дето не работят, а са "студен резерв" за което ежедневно им плащаме милиони?! Що не работят като сме я окъсали толкова за ток.
  : 0 !
Свети мъченици Памфил и Порфирий
Свети мъченици Памфил и Порфирий

Памфил бил от Берит-Бейрут, презвитер в Кесария ПалестинскаРечник, известен с благотворителните си дела. Работил книжовно за запазване невредим...