Няма да има данъчни облекчения за деца, ГЕРБ не подкрепи ПФ

5803
Няма да има данъчни облекчения за деца, ГЕРБ не подкрепи ПФ
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли предложение на Патриотичния фронт за данъчно облекчение за деца, предаде репортер на БГНЕС.

Предложението на Патриотичния фронт беше работещите българи, които получават доходи над минималните, да получат облекчение за деца, като приспадат от годишната си данъчна декларация определена сума - 2400 лева при едно ненавършило пълнолетие дете, 4800 при две деца и 6000 лева при три или повече деца.

Поправката в Закона за данъците върху доходите на физическите лица събра 67 гласа "за", "против" гласуваха двама, а 105 се въздържаха. Промените бяха подкрепени от вносителите, БСП, "Атака", БДЦ и АБВ, като бяха направени две гласувания, след като Димитър Байрактаров призова ГЕРБ да гласуват "за" с мотива, че и Менда Стоянова е изразила "принципна подкрепа". Менда Стоянова обаче обърна внимание на факта, че очаква от много парламентарни групи да се насочат към преизпълнението на приходите с 800 млн. лева за първото тримесечие, но лично тя и партията и като дясна смятат, че преизпълнението на приходите трябва да отива за покриване на бюджетния дефицит, а не за нови разходи. "Надявам се постигнатото преизпълнение да се запази, но това тепърва предстои да се види", каза още Стоянова.

Според вносителите целта на законопроекта е да се създаде стимулираща раждаемостта мярка в полза на всеки изряден данъкоплатец в България, отглеждащ непълнолетни деца. Това са семействата, които пълнят хазната със своите данъци, обясни един от вносителите Димитър Байрактаров. По думите му, законопроектът е насочен към онези семейства, които подхождат сериозно към своите деца и които полагат грижи техните деца да ходят сериозно на училище, да се образоват и след това да бъдат достойни граждани на обществото.

В България има 1 200 000 деца, като от тях 800 000 получават т.нар. детски надбавки, което означава, че 400 000 не получават такива надбавки, посочи Байрактаров. Той обясни, че държавата е наложила праг, че такива надбавки могат да се получават само в семейства, в които доходите не надвишават 350 лева. Държавата обаче не дава отговор колко от тези родители са безработни или нямат принос към хазната и бюджета, каза Байрактаров и посочи, че 400 000 деца на отговорни български семейства са ограничени от тази възможност да бъдат подпомогнати. Липсва и отговор на въпроса колко от тези семейства получават доход на член от семейството например 355 лева, 358 лева и т.н. и с какво те са по-богати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика