"Няма да сме пленници на властта": Готвят масов протест и празнуване на оставки

18702
"Няма да сме пленници на властта": Готвят масов протест и празнуване на оставки
Снимка: БГНЕС

"Ние няма да се откажем. Ние искаме оставките на Борисов, Гешев, служебен кабинет и предсрочни избори". Това заяви пред Actualno.com предприемачът Петър Недевски, един от инициаторите на продължаващите антиправителствени протести в София.

Припомняме, че утре (5 декември) граждани се събират в 14:00 ч. на площада пред Министерски съвет на национален митинг, за да отбележат 150 дни от началото на недоволството срещу властта. "В навечерието на един от най-светлите християнски празници, Никулден, когато почитаме свети Николай Мирликийски, който е известен и като избавител на пленниците, ние ще празнуваме оставките. Ние няма да останем пленници на власт, която отдавна е изгубила своята легитимност, и която няма моралното право да се разпорежда с бъдещето на родината ни", пише в показаната за протеста, която се разпространява като събитие в социалната мрежа Facebook.

"Упоритостта на правителството, на управляващите в това да не подават оставки, я дължим единствено на тяхната дълбока зависимост. Те са поели ангажименти, които ако не ги спазят, явно знаят, че ще им създадат доста главоболия и проблеми. Но ние не се отказваме и няма да спираме", подчерта още Петър Недевски.

По отношение на икономическите мерки на кабинета предприемачът заяви, че много малко финансови средства са достигнали до обикновения гражданин. "По този начин ние тълкуваме, че Борисов си купува гласовете - именно с увеличаване на процентите на заплащане в администрацията. От програмите "60 на 40", "80 на 20" - по тези програми се облажиха само фирмите, които са около обръча на управляващите", изрази мнение бизнесменът. Според него системата е така измислена, че да те откаже да кандидатстваш по мерките на правителството. Недевски каза, че неговият бизнес е потърпевш именно от това. "Аз съм на улицата, за да мога да защитя достойния живот на моето семейство, да може да се работи нормално, да се получават нормални доходи", отбеляза Недевски. Той е категоричен, че управлението е влязло неподготвено във водовъртежа на проблемите.

Другият основен организатор на проявата утре, продуцентът Иван Кирилов, коментира от своя страна, че мерките на държавата в подкрепа на културата "в общи линии по никакъв начин не са достигнали до актьори, режисьори и сценаристи. Учудващо е, че и те отговарят на това само с едно отворено писмо". По думите на продуцента няма реални мерки, които да стимулират творците в условия на пандемия. "Относно финансовите стимули: Няма продуцент в България, който да е против тях, но не и когато те са в Закона за филмовата индустрия - под шапката на Министерството на културата. Знаете, че когато дойде една многомилионна американска продукция, всички пари за българско кино ще отидат в тази американска продукция", категоричен бе Кирилов, коментирайки тъкмо промените в Закона за филмовата индустрия, с които може да се запознаете в този материал.

Борисов: Списъкът с успехите на ГЕРБ е няколко пъти по-дълъг от този на опонентите ѝ

Списъкът с успехите на ГЕРБ само за 14 години е няколко пъти по-дълъг от този на всичките ѝ опоненти взети заедно. Това съобщи в профи...

"Хората на площада от сферата на културата са единици. Другото си го обяснявам с конформизъм. Ние се подписахме под едно писмо и си свършихме работата. Само че как баба Гинка от село Гинци да разбере, че любимият и персонаж от някой сериал е срещу мракобесието на това правителство. Тя интернет и Facebook няма. А това писмо срещу управлението бе рапространено тъкмо там", обясни продуцентът. "На маса българинът е силен, винаги чака някой да му свърши работата. То е описано и от Вазов това", каза още Кирилов. 

Инициаторите на протеста призовават също така на 5 декември от 14:00 ч., "всички да се завърнат в емблематичния триъгълник на властта, където започна и ще завърши всичко. В 150-тия ден, нека да бъдем поне 150 000, за да осмислим нашите усилия за по-добро, по-красиво, по-спокойно и по-справедливо бъдеще за нас и България!"

Наскоро в интервю за предаването "Студио Actualno" протестиращата от ден първи писателка, поетеса и сценарист Мария Лалева коментира, че "ако си стоим вкъщи, агонията на политическото време ще продължава. "Ние всички знаем кой е лошият, всички знаем, че има мафия и институциите вече са проядени. Ние всички знаем това, което се говори вече четири месеца", категорична бе Мария Лалева.

Знаете, сочените за основни организатори на протеста от "Отровното трио" преди време прекратиха своя ангажимент по иницииране на ежедневни събирания на граждани под прозорците на властта. В "Студио Actualno" адвокат Николай Хаджигенов се аргументира, че причините за това са две: "епидемиологичната обстановка и изчерпаната полезност в този му вид на този инструмент". "Тези протести постигнаха неща, надхвърлящи и най-смелите ни мечти. 116 дни на недоволство, което ние организирахме, имаше огромно мнозинство от образовани и будни хора от целия свят. Те разбраха. Защото ние направихме чудеса, които никой не си е мислел, че ще постигне", заяви по-рано адв. Хаджигенов.

За утрешното съботно недоволство е планирано то да премине през ключови булеварди и кръстовища в столицата. 

Архимандрит Дионисий: На нищо не се научихме като общество през тази година (ВИДЕО)

На нищо не се научихме като общество през тази година и това е големият проблем. Това заяви в предаването "Студио Actualno"&n...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com