Няма кой да спре опасен шофьор. Такива нарушители са стотици, твърди бивш шеф на КАТ (ВИДЕО)

16677

"Докато не бъде извършена цялата работа по оперативно-издирвателни дейности, всичко което се пуска от МВР е само възможност да бъде осуетено разследването в по-късен етап. Това заяви в "Студио Actualno" Богдан Милчев от Института по пътна безопасност и бивш шеф на столичния КАТ относно тежкия инцидент от късно снощи в столицата, при който загинаха две млади жени.

По думите му "да се посочва някакво лице, което още не е намерено, дава възможност на извършителя на това престъпление да подготви по-добре защитната си теза".

Основният заподозрян за катастрофата Георги Семерджиев беше задържан около 13:30 часа днес.

Нулев контрол

"Контролът в София, заставам зад думите си, е занулен. Такъв през ноща липсва. Контролът в София на 90% се извършва само с технически средства с камери за превишена скорост, което е изключително и недостатъчно", твърди бившият шеф на КАТ.

"Какво се случва в София и защо в последните месеци имаме данни - шофьори, които вечер карат с много бърза скорост, организират си състезания. Ползват алкохол, наркотици и всичко останало", пита Милчев.

Какво се случва преди инцидента?

"Искам да дам малко информация какво се случва преди този инцидент. Всяка вечер в София има близо 20 катастрофи. Това е двойно увеличение спрямо предишните години. Една от основните причини според нас от Института за пътна безопасност е че в София няма физически контрол на движението през ноща. Екипите, които реално излизат вечер са два. Всички останали екипи, които излизат са ангажирани с документирането на тези 20 катастрофи на вечер и 3 екипа излизат на трите магистрали, които минават през града. Обръщаме внимание, че преди около година беше премахната зелена мигаща светлина на светофарите. А когато беше въведена катастрофите на кръстовища в София са намалели на половина", сподели Милчев.

Как човек с над 50 нарушения управлява автомобил?

"Такива водачи в град София има стотици. Аз като бивш шеф на КАТ ви го гарантирам. И опита да се оправдаем единствено и само с лошия закон показва само безсилието на тези, които управляват риска от пътно транспортни произшествия", категоричен е той.

"Искам само да ви напомня: преди няколко месеца МВР беше пуснало един законопроект, който трябваше да реши този въпрос свързан с връчването на наказателни постановления, със събирането на глоби и всичко останало. Още тогава казахме, че това е една димка, и този законопроект вече няколко месеца не е внесен и няма никакво развитие.

Сигнализирали сме господин Рашков, че климатът в столичния КАТ е много влошен. Отношенията между ръководството и служителите са много тежки и те са абсолютно демотивирани. В момента продължават да се командироват служители от столичния КАТ по цялата страна, защото са неудобни на началника на КАТ, за това няма служители физически на пътя".

"Дори ние с вас да сигнализираме на 112 - няма кой да спре опасен шофьор"

Милчев е категоричен, че има "много тежък проблем в столичния КАТ, свързан с недостиг на служители, демотивирани служители, с междуличностни разправии в самия КАТ, със сигнали срещу шефа на КАТ.

Още от разговора - вижте във ВИДЕОТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com