Няма кой да спре опасен шофьор. Такива нарушители са стотици, твърди бивш шеф на КАТ (ВИДЕО)

16761

"Докато не бъде извършена цялата работа по оперативно-издирвателни дейности, всичко което се пуска от МВР е само възможност да бъде осуетено разследването в по-късен етап. Това заяви в "Студио Actualno" Богдан Милчев от Института по пътна безопасност и бивш шеф на столичния КАТ относно тежкия инцидент от късно снощи в столицата, при който загинаха две млади жени.

По думите му "да се посочва някакво лице, което още не е намерено, дава възможност на извършителя на това престъпление да подготви по-добре защитната си теза".

Основният заподозрян за катастрофата Георги Семерджиев беше задържан около 13:30 часа днес.

Нулев контрол

"Контролът в София, заставам зад думите си, е занулен. Такъв през ноща липсва. Контролът в София на 90% се извършва само с технически средства с камери за превишена скорост, което е изключително и недостатъчно", твърди бившият шеф на КАТ.

"Какво се случва в София и защо в последните месеци имаме данни - шофьори, които вечер карат с много бърза скорост, организират си състезания. Ползват алкохол, наркотици и всичко останало", пита Милчев.

Какво се случва преди инцидента?

"Искам да дам малко информация какво се случва преди този инцидент. Всяка вечер в София има близо 20 катастрофи. Това е двойно увеличение спрямо предишните години. Една от основните причини според нас от Института за пътна безопасност е че в София няма физически контрол на движението през ноща. Екипите, които реално излизат вечер са два. Всички останали екипи, които излизат са ангажирани с документирането на тези 20 катастрофи на вечер и 3 екипа излизат на трите магистрали, които минават през града. Обръщаме внимание, че преди около година беше премахната зелена мигаща светлина на светофарите. А когато беше въведена катастрофите на кръстовища в София са намалели на половина", сподели Милчев.

Как човек с над 50 нарушения управлява автомобил?

"Такива водачи в град София има стотици. Аз като бивш шеф на КАТ ви го гарантирам. И опита да се оправдаем единствено и само с лошия закон показва само безсилието на тези, които управляват риска от пътно транспортни произшествия", категоричен е той.

"Искам само да ви напомня: преди няколко месеца МВР беше пуснало един законопроект, който трябваше да реши този въпрос свързан с връчването на наказателни постановления, със събирането на глоби и всичко останало. Още тогава казахме, че това е една димка, и този законопроект вече няколко месеца не е внесен и няма никакво развитие.

Сигнализирали сме господин Рашков, че климатът в столичния КАТ е много влошен. Отношенията между ръководството и служителите са много тежки и те са абсолютно демотивирани. В момента продължават да се командироват служители от столичния КАТ по цялата страна, защото са неудобни на началника на КАТ, за това няма служители физически на пътя".

"Дори ние с вас да сигнализираме на 112 - няма кой да спре опасен шофьор"

Милчев е категоричен, че има "много тежък проблем в столичния КАТ, свързан с недостиг на служители, демотивирани служители, с междуличностни разправии в самия КАТ, със сигнали срещу шефа на КАТ.

Още от разговора - вижте във ВИДЕОТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com