НМД: Oграничаването на тренировките за деца e несправедливо

3206
НМД: Oграничаването на тренировките за деца e несправедливо
Снимка: iStock

"Ние, организациите от Национална мрежа за децата, въпреки че осъзнаваме необходимостта от налагане на по-строги мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, сме силно обезпокоени от въведените със заповед № РД-01-677/25.11.2020 на Министъра на здравеопазването, рестрикции спрямо възможностите за индивидуални спортни тренировки за деца." Това се казва в позиция на Национална мрежа за децата относно забраната на индивидуалните и групови тренировки и ограничаване на възможностите за спорт за деца и младежи. Ето и целият текст на изявлението:

"Смятаме, че ограничаването на тренировките за деца до 18 г., но не и спирането им за възрастни, е непропорционална и несправедлива мярка, която наказва без никакво научно и здравно основание децата и младежите до 18 г., които в момента освен, че са откъснати от своята социална среда и са поставени в ситуация на дистанционно обучение, не могат да се възползват и от една от малкото полезни както за физическото, така и за психическото благополучие дейности – активния спорт.

Мащабно проучване: 30-годишните не мислят за деца в пандемията

Над две трети от хората под 34-годишна възраст планират да се откажат или да отложат раждане поради пандемията. Това показва изследване...

В момента басейните и индивидуалните спортни занимания, с изключение на фитнесите, са достъпни за възрастни, но са ограничени за деца, включително и от най-малките възрастови групи. Същевременно, замърсяването с ФПЧ в големите градове, особено в столицата, ниските температури и ранният час на стъмване правят неподходящи условията навън за тренировки, физическа активност и разходки. Малкото възможности за физическа активност на закрито остават басейните, тенис кортовете, залите за лека атлетика, където биха могли да се практикуват безопасно и при спазване на дистанция и дезинфекция, индивидуални спортни занимания. В същото време по-малките деца, които се отглеждат от работещи от вкъщи родители, също нямат възможност да излизат от дома си през деня достатъчно често и да изразходват физическата и емоционална енергия, която се натрупва в тази изключително трудна за балансиране ситуация.

Призоваваме Министерство на здравеопазването да преосмисли своята заповед и да позволи индивидуалните тренировки за деца. Те са от изключителна важност особено за тийнейджърите, които според редица изследвания преживяват най-тежко негативите от промяната в социалното общуване, прекратяване на присъственото обучение и изолацията. Алармираме, че последиците за психичното здраве и равновесие, нанесени по време на изолацията и дистанционното обучение, ще оставят трайна и трудно изличима следа с непредвидим ефект у много деца, макар и сега това да не е самоочевидно и те да изглеждат като първата и най-лесна за пожертване социална група.

Напомняме, че в огромната част от европейските страни училищата и детските градини или не са прекратили все още присъственото си обучение, или това е последната форма на социална интеракция, от която са се отказали, след като всички останали канали на разпространение на вируса са били спрени и пресечени. Единствено в България децата и младежите са подложени на изолация първи, на фона на почти изцяло работещи услуги за възрастни.

Надяваме се, че Министерство на здравеопазването и останалите отговорни институции ще преосмислят решението си на база научни данни и медицински обосновани факти за разпространение на заразата, в които основен приоритет е психическото и физическо здраве на децата, а не икономическите интереси на други, приоритетни сектори."

Самоубийствата в Япония за октомри - повече от всички починали от COVID-19

Коронавирусът вкарва японците в състояние на стрес и им внушава притеснения да не изпаднат в бедност. Експертите предупреждават, че пан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com