Нов протест на животновъдите в Ямболско

1206
Нов протест на животновъдите в Ямболско
Снимка: iStock/Guliver

Животновъди излязоха отново на протест на кръстовището на Шарково, Елхово и Болярово.

“Не се осъществиха, обещаните коридори за изкупуване на агнета и шилета“, обясни Георги Дражев от Гражданско сдружението Движение Антимафия, който е един от организаторите на протеста от:

Компютърна фирма ще доставя препарати за чумата по овцете

Компютърна фирма ще доставя препарати за откриване на чумата по овцете. Обществената поръчка е на стойност 336 184.80 лева. Въпросната...

“Хората в момента не могат да си продадат животните, които им останаха блокирани заради карантината. Има късни агнета и най-добрият момент е този, защото на 20-ти август е Курбан байрам и цените там са добри, второто нещо е че трябва да ги пуснат свободно да пашуват, тъй като затворени животните означава да ги храниш само с фуражи, което създава много голямо финансово напрежение на стопаните и зимата тези животни ще умрат от глад и болест защото са недохранени“.

Дражев допълни, че остава проблема за изкупуването на мляко и млечни продукти в района.

В протеста се включиха и стопаните, чиито стада бяха избити в село Кости.

Този път те настояват да се махнат ограниченията в района, където беше въведена карантина заради чумата по дребните преживни животни.

Нова телефонна измама - с чумата по овцете и козите

Телефонните измамници в България отново проявиха креативност – този път свързана с чумата по дребните преживни животни, т.е. овце...

Припомняме, че днес изтича последният срок за овцевъди и козевъди да кандидатстват за подпомагане по системата "Де минимис".

17 милиона и 730 хиляди лева е финансовият ресурс, отделен за подпомагане на фермери, които отглеждат овце и кози, като ставката е 15 лева за животно. Помощта ще бъде изплатена до 20 август.

Възможно е някои от кандидатите да получат парите си след този срок, ако се наложи административена проверка. Пари по "Де минимис" са предвидени за стопаните от Ямболско и Бураско, засегнати от чумата при преживните животни. При тях са отделени близо 2 милиона и половина, като ставката за животно 55 лева. Фермерите от засегнатите от чума райони могат да кандидатстват до 31 август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com