Нова длъжност "агент за безопасно летищно преживяване" на аеропортовете Варна и Бургас

2263
Нова длъжност "агент за безопасно летищно преживяване" на аеропортовете Варна и Бургас
Снимка: Летище Варна, Летище Бургас

2020 година ще остане в историята като годината, в която COVID-19 внесе още страх от неизвестността, а несигурността допринесе за затруднения в планирането на пътуванията. Въпреки всичко, има много туристи-ентусиасти, които oще днес ще опаковат багажa си за почивка на българското Черноморие и ще хванат първия директен полет до Варна или Бургас.

За да намалят стреса от постоянно променящите се ограничения за пътувания и от спазването на всички противоепидемични мерки, на летищата в Бургас и Варна вече има нова длъжност - Агенти за безопасно летищно преживяване. За това съобщават от там.

Учени: Карантината не е супероръжието срещу коронавируса

"По-добре да действаме днес, отколкото да съжаляваме за бездействието си утре". Това каза премиерът на Дания Мете Фредериксен през...

"Запознайте се с Агентите за безопасно летищно преживяване, Явор Каменов и Добромир Колев, които носят уникални сигнални жилетки “Safe Airport Journey Agent”, за да бъдат забелязани от пътниците, търсещи съдействие и информация, и същевременно напомняйки за спазване на трите Д-та: Дистанция, Дезинфекция и Дисциплина.", обясняват от Фрапорт България.

Как е възникнала идеята?

“Принципно, пътуването през летище е сред най-стресиращите преживявания, още повече когато е за първи път през даден терминал. Във времената на COVID-19, пътниците допълнително се чувстват уязвими за здравето си и са притеснени от споделянето на общи затворени пространства. За Фрапорт България е важно пътниците и работещите в терминала да усещат среда на безопасност и сигурност. Надграждаме противоепидемичните мерки с нестандартната мярка, взаимствена от успешния експеримент на летище Франкфурт за повишаване на удовлетворението на пътника, а именно да има служители с проактивно поведение, които в определени точки на контакт да съдействат на пътниците да спазват изискванията, и да улеснят бързото преминаване през терминала. Например, в салон “Получаване на багаж” на Летище Варна, често има успоредното протичане на два и повече полета в рамките на 30-40 минути, при което се събират много пътници на едно място и могат да изпитат затруднение да забележат и спазват маркерите за дистанция и предписанията на табелите до багажните ленти. Със съдействието на Агентите за безопасно летищно преживяване, този стрес и конфликтни ситуации могат да бъдат редуцирани.”, коментира Мартин Димитров, Началник отдел Терминален мениджмънт на Летище Варна.

Доц. Кунчев посочи два факта за коронавируса, които го притесняват най-много

Две неща ме притесняват най-много за коронавируса - високата смъртност в България (на второ място сме като брой починали на 100 000 душ...

“Когато пътникът пристигне на летището, за него това е момент на празник и изпитва вълнение от предстоящия полет, но в същото време се чувства леко стресиран от неизвестното. В условия на COVID-19, пътникът търси информация, която е лесно достъпна в директен диалог със служител на летището. Пътникът предпочита личния контакт и винаги иска да пита някого за нещо. Специалната жилетка допълнително респектира и е достатъчен мотив да се спазват правилата, без особени ситуации на конфликт и възражения.”, добавя Даниела Павлова, Заместник директор на Летище Варна.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com