X
 
 

Нова наредба: Софиянци ще са длъжни да махнат климатиците от фасадите на сградите

7317 16
photo of Нова наредба: Софиянци ще са длъжни да махнат климатиците от фасадите на сградите
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Нова наредбата ще зададе стандарти за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, който даде отчет по повод 3 години от встъпването му в длъжност, предаде БГНЕС.

Наредбата ще задължи всички софиянци, които са поставили външните тела на климатиците си по фасадите на сградите, да ги премахнат.

Документът, който ще се отнася и до преместваемите обекти и рекламата в столицата, ще регламентира и проблема с капещите по тротоарите климатични системи и отвеждането на конденза от инсталациите, както и вдигания от тях постоянен шум.

Нискочестотният шум и вибрации водят до безсъние, раздразнителност и в крайна сметка хората предприемат действия, които са нетипични за поведението им в нормално състояние – прерязване на кабели, използване на огнестрелно оръжие с цел повреда на съоръжението, физическа саморазправа, стана ясно при обсъждането на Наредбата миналата година.

Според експертите освен за конденза и оттичането му, собствениците и фирмите, монтиращи климатични системи, трябва да са задължени да вземат необходимите мерки, свързани с избора, монтажа, експлоатацията и профилактиката на съоръженията, така че шумът и вибрациите от работата им да не бъдат доловими от живущите в съседни жилища.

Очаква се наредбата да бъде гласувана до края на тази година и да влезе в сила от началото на следващата. Запитан дали тези стандарти ще важат със задна дата, той каза, че всеки собственик ще трябва да приведе сградата в съответствие с изискванията като за целта ще имат срок, в който да го направят.

За неспазване на стандартите, заложени в Наредбата, предвидените санкции за физически лица са в размер от 200 до 500 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица – от 500 до 2000 лв.

Контролът по спазването на Наредбата ще се извършва от кмета на Столична община или от упълномощени от него длъжностни лица от администрацията. Наредбата задължава собствениците да осигурят свободен достъп при извършване на проверките, и да предоставят изискваните документи за осъществяване на контрол.

Главният архитект призна: Разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано

Строителството на 34-етажния небостъргач "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" може да се окаже без валидно разрешение. Това стана...

„Наредбата за градската среда е пилотна за София, а в последствие ще бъде направена подобна Наредба за цяла България. Идеята е съвместно с Министерството на културата да направим изискванията.

В тази Наредба ще бъдат посочени съответните цветови решения, начина за разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление, местата за разполагане на климатици и елементи по тези сгради“, заяви Здравков и поясни, че първоначално стандартите ще бъдат приложени на улиците „Граф Игнатиев“, „Шишман“, и „6-ти септември“.

Предстоят да бъдат представени стандартите за градската мебел и за настилките, които вече са публикувани в сайта на НАГ.

„Ние предлагаме срокът да е 3 години, но СОС ще вземе крайното решение“, обясни той и добави, че привеждането на сградите и елементите в съответствие със стандартите ще е за сметка на собствениците.

„Наредбата има претенцията да подреди нещата в града. Търсихме примери как се прави по цял свят. Софийският модел сме заимствали от няколко европейски града, включително Лондон“, поясни Здравков и добави, че Наредбата е стартирала преди 2 години, когато фасадите на сградите са били сканирани с изключително модерни средства.

Главният архитект: София прилича на битпазар

Градът ни прилича на битпазар, а не трябва да е така. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в по време на годишния си ...

„Крайната цел на наредбата е подреждането на града, с ясни цветови решения, оформяне на партери и осветление, като всяка сграда ще получи своето досие“, обясни Здравко Здравков и заяви, че целта е сградите да върнат първоначалния си, автентичен образ и подчерта, че желанието му е тези стандарти да важат за целия град. Той обеща още те да бъдат надграждани всяка година.

Главният архитект обяви също така, че е създаден и „шрифт на София“, наречен "София санс". Той ще се използва за надписването на всички рекламни и информационни елементи. "Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на София", уточни той. Първо ще се започне с тези за туристическа информация, а след това амбицията е той да се използва и за табелите с имената на улиците.

През юни ще стартират и консултациите по още една нова наредба - за транспортен анализ на бъдещи сгради и обекти. По време на отчета Здравков се похвали с направените изменения в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, в който бяха въведени ограничения, касаещи надвишаването на параметрите на застрояване и беше регламентирана височината на сградите.

Той посочи още, че през тези години е работил за повишаване на прозрачността на работа на институцията като е направил публични регистрите за издадени разрешителни за строеж, за издадените визи за проектиране, удостоверения за въвеждане и експлоатация на строежи и др. Бъдещата му цел е всички проекти да могат да се подават и електронно в НАГ.

“Всеки акт, който издавам, се публикува на сайта на НАГ, след като влезе в сила. За 3 г. смятам, че направихме огромна стъпка за прозрачността на работата на НАГ”, заяви Здравков.

Главният архитект на София: Създаваме ясна система от стандарти за фасадите на сградите

Идеята е да се създаде система от стандарти, които да регламентират всички изисквания, не само към фасадите на сградите, а и към градск...

За 2018 г. направлението е издало разрешителни за строеж за 2 млн. кв. м. По този повод като личен принос, Здравков посочи въвеждането на изискването да не се издава разрешително за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване и даряване на имоти за улици. Така през 2017 г. общината е получила 51 500 кв. м за улици, през 2018 г. - 73 000 кв. м, а от началото на годината - 15 000 кв. м.

Стана ясно още, че над 500 незаконни рекламни елемента са били премахнати през последните 3 г. в столицата като от началото на тази година са премахнати над 100.

Здравков обяви още, че се разработва програма, по която собственици на сгради паметници на културата ще подпомага собствениците на такива сгради с изработването на проект за възстановяването им.

Работи се още по проектите за разширение на метрото в 3 посоки - от станция „Люлин“ до Околовръстния път, връзката със „Симеоновския лифт” и през „Слатина“ до Окръжна болница.

В заключение Здравков посочи, че 14 проектантски бюра са подали заявления за участие в конкурса за нова визия на пл. „Св. Неделя“. Сред тях са бюра от Русия, Италия, Франция, Румъния и България.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • дрън, дрън 8 дрън, дрън преди 1 седмица Профил на трол?
  Ново, поредно, потвърждение на тезата ми, че градоначалниците/кметове и висши чиновници/ на столицата /респ. на големите градове/ трябва да са жители поне от 5-6 поколения! Такива като сегашните доказаха, че не стават и за чепове за зеле!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  ГЕРБ хунтата стриктно следва предводитела си , една куха Тиква !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Поредната ГЕРБ тъпотия - пълна изгъзица !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • УМНА КОМУНИСТИЧЕСКА ИДЕЯ БРЕЙ . . . 5 УМНА КОМУНИСТИЧЕСКА ИДЕЯ БРЕЙ . . . преди 1 седмица Профил на трол?
  Добре , обаче аз ще следя как господин главен архитекте ще изпълните заповедта със вашия служебен и частен климатик . И предходния гл. архитект. И ще контролирам контролиращите какви мерки предприемат в изпълнение на заповедта спрямо двама ви . Ще правя специален засилен и масиран контрол по фасадите на съдилищата , прокуратурите и полицейските управления ! ! ! А за справка ще ви предложа да идете виж още ›› в една близка съседна европейска Гърция да видите фасадите им . И да помолите техния гл. архитект да пробута там такова решение на проблема , Особено за летните им температури . И да гледате сеир след това какви ще са последствията за него и да засечете колко време ще се задържи на поста си , тоест кога гърците ще го изритат от престола му .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Няколко бележки към иначе добрата идея на архитекта. Това, което е в момента София, това е като Хонг Конг -60 те години. Кабели, жици и климатици, балкони, тераси, стъкла, че от скоро разбрахме и за цели села над сградите! Господин Здравков, какво ще направите за прилежащите околоблокови пространства? Паспортизацията зацикли и не се случва. домовите книги и организациите там също. Докога около бло виж още ›› ковете земята ще е ничия и докога ще живеем като в следвоенно време- ровове, дупки, кал и мръсотия? Като ще красите града, не е ли по - малкото зло в момента климатиците, които сравнявайки ги с Лондон /където няма минус 20 до плюс 45 градуса/ и там климатици като цяло почти няма. В Лондон си имат ГАЗ и се отопляват с локални газови инсталации. Лятото охлаждане, там е почти изключено! Затова, хайде да попремислите приоритетите, на иначе не лошата идея. Отговорете обаче, след като много от хората нямат алтернатива освен Топлофикация, като им махнете климатиците /блоковете нямат централни такива/, какво печелим и какво губим?!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Да иде в Холандия да види как се прави.
  : 2 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  ДО АКТУАЛНО. ПРЕДИ 2 ДНИ НАПИСАХ МНЕНИЕ ПОД СТАТИЯТА НА АЧЕВ Колко оглупели са избирателите? ДНЕС СЛУЧАЙНО ВИДЯХ, ЧЕ ГО НЯМА, ИЗЧЕЗНАЛО. ВИЖДА СЕ ПРИ ОТВАРЯНЕ НА СТАТИЯТА, ЧЕ Е ИМАЛО 7 МНЕНИЯ, А СЕ ВИЖДАТ САМО 3. В БЕЛЕЖКАТА МИ НЯМАШЕ НИЩО ОБИДНО ИЛИ НЕЦЕНЗУРНО, НО МОЖЕ БИ Е НЕУДОБНО ЗА СТАТУКВОТО И КРИТИЧНО КЪМ АВТОРА. ПОЧТИ НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, ЧЕ СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ПОДОБНА СКАНДАЛНА ЦЕНЗУРА.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Идиоти! Външното тяло на климатика затова е външно - защото трябва да седи отвън. Да си го сложа вътре в стаята ли?! Само се чудят каква още тъпотия да измислят, все едно без тях си нямаме други проблеми.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  За да се получат желаните архитектурни ансамбли, аз предлагам всички сгради да се боядисват в точно определен цвят, и на всеки пет години да се пребоядисват! Освен това, изложенията спрямо четирите посоки на света трябва да са в унисон със изискванията на Фън Шуй, и всички сгради които не отговарят на тях или не могат да се приспособят към тях да бъдат съборени като незаконни! Хайде, предлагайте и виж още ›› вие, че ми се изчерпа въображението за измисляне на дивотии! Не мога да се сетя нищо друго по-идиотско от това!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Добре - и аз съм за "Фън"... Махаме климатиците и от административните сгради, обаче - като ще се пържим през лятото, нека да се пържи и Здравков в кабинета... Така ще забраним и на хората да се отопляват алтернативно - всичко да се забрани и всички "друм" на село..., че нали там всичко може, а и никой не проверява... Идват от село и искат нас да ни пратят там... Хубаво е да н виж още ›› яма странни фасади, разбира се, но, ако се създадат правила и се спазват от всички и се даде гратисен период, в който новозакупените климатици да се амортизират, то може да е приемливо хрумването на Здравков... Като си сменяш климатика, ще се съобразиш при монтажа на новия...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Хайде,да ни е честита новата хранилка за общинари. И те са са хора, и те имат право да попитат -" И кво прайм ся"
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре