Нови герои, макар и по-второстепенни, лъснаха в Апартаментгейт

7947
Нови герои, макар и по-второстепенни, лъснаха в Апартаментгейт
Снимка: БГНЕС

Нови имена от политическия и управленски елит, свързани с "Апартаментгейт", излязоха на бял свят. Става въпрос за хора, които са си купили апартаменти от строителната фирма „Артекс“ на цени доста по-ниски от пазарните, твърди сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

На първо място като по-известно име се откроява зам.-енергийният министър Красимир Първанов. Той си е купил апартамент на вече много известната улица "Тинтява" - малко над 149 кв. метра, заедно с два гаража – 31 кв. метра и почти 19 кв. метра, като е платил малко над 240 хил. лева, което значи само по 616 евро на квадрат. На "Тинтява" жилище от "Артекс" си е купил и Вежди Рашидов.

Апартаментгейт – отвъд очевидното

Скандалът "Апартаментгейт" безспорно премина всички първоначални очаквания като обществен отзвук. Защото последствията са много сериозн...

Първанов нашумя покрай аферата АЕЦ "Белене" - той беше бивш изпълнителен директор на НЕК, а всички големи работодателски организации се обединиха срещу кандидатурата му за зам.-министър. Причината – подписване на споразумение за "Белене" (анекс 12), който стана едно от основанията България да бъде осъдена да плати 620 млн. евро на Русия. Анексът очертава конкретни финансови ангажименти по проекта от НЕК. Заради въпросния подпис под анекса Първанов беше уволнен по времето на първото правителство на Бойко Борисов.

Второто по-известно име е това на бившия председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Той е успял да се сдобие с апартамент за 682 евро на квадратен метър от "Артекс". И отново жилището е на ул. "Тинтява" - то е голямо малко над 132 квадрата, като общата сума е почти 200 хил. лева.

Сред интересните имена е и това на Гергана Мутафова, която е член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Мутафова беше избрана от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г. Тя е купила жилище в сградата, където апартамент има и подалата оставка като правосъден министър Цецка Цачева. Апартаментът обаче е струвал по-скъпо на Мутафова – 1147 евро на квадратен метър т.е. общо взето двойно по-скъпо от този на Цачева, който излиза по 590 евро на квадрат. Жилището на Мутафова е и най-малкото от трите изброени – малко под 117 кв. метра, а общо е платила малко над 327 хил. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com