Нови квартали никнат в селата около София

10522
Нови квартали никнат в селата около София

Презастрояването на София и бягството през пандемията от града на село повлече десетки проекти за ново строителство в селата около столицата. Само в последните месеци са подадени инвестиционни предложения за над десет затворени комплекса с еднофамилни къщи в близост до София, установи проверка на "Сега".

Особено голям инвеститорски интерес има към община Божурище. Само в село Пролеша в последните няколко седмици са подадени две инвестиционни предложения за изграждане на жилищни сгради, като съдейки по капацитета ("около четирима човека") става дума за еднофамилни къщи. Проектите са за два съседни парцела в местността Бъшина падина. На единия ще се построят десет жилищни сгради със собствен водоизточник, а на другия - шест. Това обаче не е всичко. В друга местност на селото - Скала, през януари е подадено инвестиционно предложение за девет жилищни сгради, пак за по четирима души.

Проучване: В кои части на София се живее най-лошо?

Според 45.7% от софиянци през последните пет години кварталите и населените места в Столична община са се променили в негативна посока ...

В друго село от община Божурище - Гурмазово, също има проект за изграждане на шест еднофамилни къщи на общ парцел. В края на 2022 г. е подаден проект и за село Пожарево (осем къщи). Осем нови къщи ще се строят и в Долни Пасарел. Инвестиционното предложение е за шест двуетажни и две едноетажни сгради, като тук предназначението ще бъде смесено - за обществено и за жилищно ползване. Голям проект има за местността Локвата в село Петърч - там са планирани 15 вилни сгради. Проект за такъв комплекс от еднофамилни къщи има и за м. "Уздровица", с. Голяновци, община Костинброд - там става дума за девет къщи.

Най-големият проект обаче е за село Чибаовци, община Костинброд - там има постъпило инвестиционно предложение за цели 54 двуетажни къщи. Битово-фекалните води от този нов квартал ще се заустват във водоплътни изгребни ями - по една за всяка къща, пише в документацията. По-сложният въпрос е как ще се осигури достатъчно вода за разширението на селото, тъй като и сега някои от неговите махали нямат по половин година вода. Новият квартал би означавал и сериозно увеличение на населението, което сега наброява около 200 души. 

Сериозна инвестиция предстои в Равно поле, община Елин Пелин. Компанията "Голф енд Спа Вилидж" смята да строи там 26 вилни сгради. За същото село има и друг проект - за осем еднофамилни къщи в местността Барата.

Място очевидно има и в полите на Витоша - в края на миналата година има подадени документи за комплекс от десет еднофамилни къщи в района на Драгалевци.

Знаете ли колко са кварталите във Варна?

Третият по големина град в България с население от 348 668 души според данните от последното преброяване на населението през 2022 годин...

За съжаление, на второ място по брой след комплексите от еднофамилни къщи са инвестиционните предложения за обекти, които в някаква степен предвиждат замърсяване - третиране и складиране на отпадъци, производство на пелети и пр.

Още: Цените на жилищата в ЕС с най-голям спад от 2009 година насам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com