Нови сблъсъци и арести в Беларус, протест и пред посолството на страната у нас (ВИДЕО)

2313
Нови сблъсъци и арести в Беларус, протест и пред посолството на страната у нас (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

В Беларус продължават сблъсъците между полиция и демонстранти. Протестите избухнаха след обявяването на предварителните резултати от президентските избори в страната. До момента има двама загинали протестиращи, хиляди са задържани, съобщава се и за над 200 пострадали.

Полицията в Беларус използвала истински куршуми срещу протестиращи

Полицията в Беларус съобщи, че през изминалата нощ е стреляно по демонстранти с истински куршуми. Освен това са арестувани около хиляда...

Полицията в Беларус през изминалия ден е задържала около 700 души за участие в нерегламентирани акции, съобщиха от вътрешното министерство, предаде БГНЕС.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия на Беларус настоящият държавен глава Александър Лукашенко спечели 80,08% от гласовете на изборите, а Светлана Тихановская - 10,09%.

След като гласуването приключи вечерта на 9 август, в центъра на Минск и в някои други градове на републиката започнаха масови протести, които ескалираха в сблъсъци със служителите на реда.

ООН осъди насилието, упражнявано от властите върху протестиращите хора, които са убедени, че президентските избори са били фалшифицирани.

ООН критикува действията на беларуските власти срещу протестиращите

Върховният комисар на ООН за правата на човека осъди насилствените действия след оспорваните президентски избори в Беларус и призова за...

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет заяви, че полицията е използвала прекомерна сила, като е употребила гумени куршуми, водни оръдия и шокови гранати. По думите ѝ сред задържаните хиляди хора има случайни минувачи, както и непълнолетни, което е явно нарушение на международните стандарти за правата на човека.

Бачелет призова за освобождаването на всички незаконно задържани. Снощи за четвърта поредна нощ избухнаха сблъсъци по улиците на столицата Минск и други градове. Броят на демонстрантите изглеждаше по-малък отколкото предишните нощи. Вотът в неделя беше осъден и от ЕС, който посочи, че изборите не са били нито свободни, нито честни.

Основният опозиционен кандидат Светлана Тихановска напусна страната, след като по-рано беше задържана за кратко. Литва, Полша и Латвия изразиха готовност да посредничат между беларуското правителство и опозицията. Междувременно Литва съобщи, че ще смекчи ограниченията за влизане в страната за граждани на Беларус, които идват по хуманитарни причини.

Тази вечер от 18.30 часа ще се състои протест пред посолството на Беларус у нас. Един от организаторите на протеста - журналистът Димитър Кенаров. През 2011 година е бил в Беларус като журналист с туристическа виза и е бил задържан за 6 дни в изолатор, а впоследствие депортиран от страната със забрана да влиза 3 години. Пред "Хоризонт" той разказва, че има и личен аргумент за организирането на протеста:

"Тогава белоруски активисти се заеха с моя случай. Носеха ми храна, носеха ми тетрадка с химикалка, интересуваха се от това, което се случва с мен. И по някакъв начин аз се чувствам отговорен - с това, което се случва в Беларус: масовите репресии срещу протестиращите, срещу журналисти, използването на оръжие, начинът, по който бяха откраднати тези избори. Протестите на стотици хиляди хора там ме докоснаха много и реших, че е нужно да бъдат подкрепени символни тези хора. Най-добрият начин това да стане е да се изрази нашето недоволство пред посолството на Беларус."

Жените в Минск с акция срещу полицейското насилие (СНИМКИ и ВИДЕО)

Жените в Беларус провеждат днес в Минск акция в знак на протест срещу действията на силите на реда при потушаването на митингите в разл...

Протестите в България и Беларус имат различен контекст и не могат да бъдат сравнявани, смята Кенаров. "Въпреки това желанието на хората за свобода, за справедливост, за правова държава по някакъв начин са подобни навсякъде и е хубаво да изразим нашата солидарност."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com