Новини или Novini - картината на печата за 28 май

2132
Новини или Novini - картината на печата за 28 май
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя краткия преглед на печата, посветен на акцентите за днешния ден, 28 май.

В. "Сега"

Правителството спешно внася проект за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни субсидии. Нещо повече - кабинетът предлага политическите партии и коалиции да върнат със задна дата раздадените от 2016 г. досега пари в повече. Става дума за общо 18.6 млн. лв. В Закона за политическите партии изрично ще бъде записано, че държавната субсидия на правоимащите партии или коалиции ще се определя на базата на действително получените за тях гласове, умножени по размера на субсидията за един действителен глас, който е фиксиран на 11 лв. Промяната влиза в сила със задна дата - от 26 май 2016 г., пише вестникът.

В. "Монитор"

Преференции пренаредиха листите на две от общо петте БГ формации, които ще имат свои представители в новия състав на следващия Европейски парламент. Изненадите са в списъците на БСП и на ВМРО, като избирателите за малко да пренаредят и състава на ГЕРБ, разкрива медията.  Така вече е сигурно, че бившият соцлидер Сергей Станишев измества втория в листата на БСП и се нарежда веднага след водача й – експоловинката му Елена Йончева. Според изборното ни законодателство, за да се считат за успешни преференциите, дадени за кандидат за евродепутат, за него вота си трябва да са отбелязали над 5% от гласувалите за съответната формация. Станишев, който беше сложен на пето място в списъка, е получил 6,44%.

От класациите пък напълно изпада вторият в листата на ВМРО – Юлиан Ангелов. От мястото го измества актьорът и режисьор Андрей Слабаков, за когото преференциален вот са дали 6,50% от гласувалите за ВМРО. Така той се нарежда веднага след водача Ангел Джамбазки и ако партията наистина вземе два мандата, отива в ЕП.

Преференциалният вот без малко да пренареди и листата на ГЕРБ. Причината е, че за седмата в списъка – Лиляна Павлова, са гласували 4,3% от избирателите на управляващата партия. Това е почти на ръба за прескачане на бариерата, с която имащите право на избор могат да пренареждат списъците. Висок преференциален вот, но пак недостатъчен, за да го изстреля по-напред, е получил и настоящият евродепутат Емил Радев. За него предпочитания са дали 3,72% от избирателите на ГЕРБ.

В. "24 часа"

Медията разкрива, че "Господари на ефира" сменят телевизията с Интернет. “Господари на ефира” няма да се излъчва по Нова тв и през февруари. Забавното предаване отсъства от предстоящата програма на телевизията, а екипът му ще продължи да е в отпуск и през този месец. Предаването отсъства и от програмния справочник за най-интересните тв предавания за февруари, който се прави всеки месец от рекламна агенция “Пиеро 97"

В. "Труд"

Овладяхме проблема с броенето на бюлетини във Враца. Това заяви пред “Труд” шефката на ЦИК Стефка Стоева по повод хаоса в Районната избирателна комисия (РИК) във Враца, където около 400 членове на СИК в областта изчаквали за предаване на протоколите. ЦИК е създала 24-часова денонощна смяна от преброители, а на всички членове на избирателни комисии са осигурени условия за нормална работа, разкрива тя пред изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com