Новини или Novini - картината на печата за 12 октомври

4642
Новини или Novini - картината на печата за 12 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Последният работен ден от седмицата е – така че поне един повод за радост има. Защото в България добрите новини все още не са кой знае колко или поне не намират лесно широкия път към сърцата и умовете на обществото. Ако не вярвате, вижте картината от печата.

Вестник "Сега"

Вестникът набляга на убийството на русенската журналистка Виктория Маринова, като цитира БНТ и как германските власти се интерсуват какви са условията в затворите у нас, като това ще е фактор при произнасянето по екстрадицията на заподозрения за убийството на Маринова Северин Красимиров. Има показания от майка му и, че синът ѝ бил умствено изостанал. Отделно продължават приказките как Северин не може да е извършил сам ужасяващото престъпление и че някакво беемве взело основния заподозрян да го кара.

Вестник "24 часа"

Основните теми в медията са финансови. Първата касае богаташите в България – малко над 15 500 души са успели да спечелят малко над 106 000 лева всеки през миналата година. А най-много са тези, които са декларирали доход от 6120 лева – малко над 1,6 млн. души.

Втората тема е за приходите на хотелите през август – рекордните 348 млн. лева, което е най-високото ниво от 2008 година. Оказва се, че най-заети са били петзвездните и четиризвездните хотели – 74,7% от капацитета им. Причината е, че там е имало повече реализирани нощувки от чужди гости – средно по 1 денонощие повече престой от българските гости.

Друга важна тема засяга затварянето на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Причината - грешка в подадена оферта от словенската фирма "Ген-и". Тя подала искане за 1000 мегавата ток за денонощие, което е колкото мощността на един блок на АЕЦ "Козлодуй", но всъщност искала 10 мегавата - станала грешка с десетичната запетая. С това средната цена на тока скочи над 5 пъти и това доведе до крутите мерки.

Вестник "Труд"

Основната тема на вестника е председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. В типичен за главния редактор Петьо Блъсков стил на челно място има унищожителен коментар за кариерата на Панов, с много припомняния за "грехове" в очите на Блъсков – че е протестирал за независимостта на съдебната система, а не можел, понеже е деполитизиран, че Панов обжалва глоба от 1000 лева, защото не е представил декларация за имуществото си, като се набляга как съдът още не се е произнесъл, защото съдията, гледащ делото, може да бъде спънат от Панов в кариерното му развитие. А вестникът твърди и, че Панов се криел от НАП и избягвал данъчните инспектори нарочно вече два месеца.

Вестник "Монитор"

Централната статия е, че след проверка в 37 училища в цялата страна, има уволнен дисциплинарно един директор, като с него са наказани още четирима директори. На един е прекратен срочен трудов договор на временно изпълняващ длъжността "директор", друг е получил предупреждение за уволнение, а останалите двама са се разминали само със забележки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com