Новини или novini: Картината на печата за 14 ноември

2942
Новини или novini: Картината на печата за 14 ноември
Снимка: iStock/Guliver

По традиция Actualno.com ви запознава с водещите новини от днешната преса.

Сега

Антикорупционният фонд съобщи, че е сезирал прокуратурата за аферата "Златната локва". Става дума за продължаваща вече седма година схема, по която държавна институция подарява милиони на малка частна фирма, за да извършва вместо нея дезинфекция на влизащите от Турция превозни средства. По изчисления на разследващата журналистка Генка Шикерова фирмата е спечелила до момента 27 милиона лева, пише "Сега".

Междувременно Йордан Войнов, който преди шест години беше отстранен като директор на БАБХ точно заради скандалния договор, от няколко седмици е и.д. директор на ОДБХ София-област. И към този момент, според Търговския регистър той е едноличен собственик на фирма за производство и търговия на храни; кланица и месопреработка; ресторантьорство (…) в Самоков и съдружник в друга фирма с подобна дейност. "Контролира сам себе си." - това допълни към разследването си за Антикорупционния фонд в профила си във Facebook Генка Шикерова.

Труд

Властите в Холандия намаляват максималната разрешена скорост за движение по магистрaли до 100 км/ч от досегашните 130 км/часа. Ограничението ще е в сила в светлата част на деня, докато в периода от 19,00 чaса до 6,00 ч ще са разрешени 130 км/часа, пише вестник "Труд".

Мярката е част от усилията на правителството в Хага да се бори със замърсяването на въздуха и вредните емисии.

С ограничението Холандия ще стане държавата с най-ниска позволена максимална скорост по магистралите си наравно с Кипър.

24 часа

Премахване на понятието "ателие" и възможността да се продават апартаменти в нежилищни сгради. Това са част от предложенията за промени в Закона за устройство на територията, които столичният кмет Йорданка Фандъкова внесе в МРРБ, пише "24 часа" в днешния си брой.

Предвижда се и да отпадне възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и паркоместа чрез ползване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартхотели.

"Искаме да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които има по-ниски изисквания. Тези възможности се ползват от недобросъвестни инвеститори, които заобикалят правилата. Това създава проблеми както за градската среда, така и за хората, купили жилища в такива имоти - те нямат право на адресна регистрация, без която не могат да ползват предимства за прием на децата им в детска градина или училище, плащат по-скъп ток и т.н.", обясни Фандъкова.

Монитор

Съоръженията за паркиране да бъдат вкарани в регистър. Така инвеститорите няма да могат да ги представят като налични при старта на строителството и после да ги демонтират и продадат на друг, който също да си декларира несъществуващ брой паркоместа.

Предложението на кмета Фандъкова и главния архитект Здравков е много резонно. Честно казано, аз за пръв път видях подобно съоръжение на снимка, като стана дума, че съществуват такива конструкции за многоетажни паркинги и че ги ползват за шашми. Очевидно ги има и с тях някои инвеститори заобикалят закона, а после колите на обитателите на сградата се трупат по улиците, защото паркоместата са фантоми. Та предложението да се премахне тази, меко казано аномалия, е много добро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com