Новини или Novini – картината на печата за 15 октомври

1825
Новини или Novini – картината на печата за 15 октомври
Снимка: iStock

Започваме втория ден от седмицата с традиционния преглед на печата, представен от Actualno.com.

Вестник "Сега"

Вестникът обръща внимание основно на две теми - Сирия и как правителството изведнъж се сети, че там има война и е свикан съвет за сигурност към Министерския съвет, както и поскъпването на имотите в София, което е впечатляващо за година - почти 10%.

Вестник "24 часа"

Вестникът обръща внимание на факта че София е в световния топ 20 на градовете по поскъпване на имотите за второто тримесечие на годината, класирайки се на 19-о място сред всичките 150 града, включени в класацията. Сред европейските градове е на девето място, показват данните на консултантската компания Knight Frank. В българската столица цените на жилищата са нараснали с 9,6% на годишна база при средно 3,5% на всички градове от индекса на Knight Frank. Средното годишно поскъпване на имотите в България за същия период според данните на Евростат е 5%, но то включва и останалите пет големи града в България. Тенденцията е към намаляване на ръста, както е и в класацията на Knight Frank.

Вестник "Труд"

Медията набляга на проблема с миграцията в Европа, който отдавна е надхвърлил рамките на икономиката. Страните на ЕС трябва да положат съвместни усилия на фона на нарастващия поток от бежанци към Гърция, за да се предотврати нова миграционна криза в Европа, по-тежка, отколкото през 2015 г. Това мнение изрази германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер в интервю за „Билд“. Според социолозите от САЩ, приемащото общество може да интегрира в себе си безболезнено не повече от 10% от пристигащите от едно поколение за период от около 25 години. За да се интегрира, то трябва да се приеме, да се устрои, да намери работа, за да започне постепенен процес на асимилация, който не може стане в момента.

Вестник "Монитор"

Работници завлечени с 13 млн. лв. от заплати, съобщава ежедневникът. 12.9 млн. лв. са неизплатените заплати на работници за първите девет месеца на тази година. Сумата на установените забавени възнаграждения за периода намалява, защото през същия период на 2018 г. те са били 21 млн. лв., съобщиха от Главна инспекция по труда за „Монитор“. Инспекцията извършва контрол в предприятия с поне един нает във всички икономически дейности, във всяко проверено предприятие се установяват нарушения както по отношение на безопасността на труда, така и на разпоредбите, касаещи осъществяването на трудовите правоотношения – нарушения, свързани с възникването им, с работното време, почивките и отпуските, по заплащането на труда, коментират още от ведомството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com